Председателят на ЦИК с министерска заплата 14.12 | 12:32

Районните избирателни комисии ще се определят от ЦИК, ако партиите не се разберат за това

От Елена Коцева

Председателят на Централната избирателна комисия ще получава заплата, равна на основната месечна заплата на мининистър.

Възнаграждението на неговите заместници и на секретаря на комисията ще бъде 90 на сто, а на членовете 85 на сто от възнаграждението на председателя на ЦИК.

Това решиха депутатите, които приеха на второ четене текстове от проекта за изборен кодекс. Вчера народните представители гласуваха текстовете извънредно до полунощ. 

Членовете на Централната избирателна комисия ще получават месечно възнаграждение за периода от 75 дни преди изборния ден до 45 дни след датата на изборите за народни представители, за европейски парламент и за президент и вицепрезидент. При местни избори членовете на ЦИК ще получават месечно възнаграждение за периода от 90 дни преди изборния ден до 45 дни след датата на изборите.

Парламентът реши още ЦИК да определя районните избирателни комисии, ако политическите партии и коалиции не постигнат съгласие.

В случаите когато не е постигнато съгласие между представителите на парламентарно представените партии и коалиции и на партиите и коалициите, които имат членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени, областният управител не по-късно от 65 дни преди изборния ден изпраща в ЦИК направените предложения.

В случаите, когато не е постигнато съгласие, ЦИК назначава районната избирателна комисия по направените предложения, решиха депутатите.

Парламентът реши ЦИК да откаже регистрацията на партия, когато установи, че не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния й орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на пет години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

 

Припомняме, депутатите вече решиха:

  • - Районните кметове и кметове на населени места с под 500 жители няма да се избират.

  • - Принципът на уседналост: право да избират общински съветници и кметове ще имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 12 месеца в съответното населено място. Дванайсетмесечната уседналост важи и за тези, които не са български граждани, а са от друга страна от ЕС. Те трябва да са живели през последната година в селището и да са подали писмена декларация, че желаят да гласуват за кмет или за общински съветници.

  • - Изборите за съветниците ще се произвеждат по пропорционална система с кандидатски листи на регистрирани в многомандатни изборни райони партии и коалиции и независими кандидати.

Водещи

Най-четени