7000 подписа събират партиите за участие в изборите 15.12 | 13:02

Регистрацията в ЦИК се прави най-късно 60 дни преди изборите

От Елена Коцева

Списъкът с имената, ЕГН-тата и саморъчният подпис на най-малко 7 хиляди поддръжници ще са необходими на политическа партия да се регистрира за участие в избори, според Изборния кодекс.

Трети ден депутатите гласуват промените в изборното законодателство. За евровота политическата сила може да бъде подкрепена и от избиратели, които са граждани на друга държава-член на Европейския съюз.

Затова ще е необходимо в списъците да бъдат посочени имената им, номера на удостоверението за пребиваване и датата на регистрация, както и техният подпис.

Удостоверение от Сметната палата за представени финансови отчети за последните три години е също сред условията политическа сила да бъде регистрирана в ЦИК, което беше и едни от най-оспорваните от опозицията.

Народните представители приеха не по-късно от 60 дни преди изборите партиите да подадат в ЦИК заявление за регистрация. Към него трябва да има заверен от Софийския градски съд (СГС) препис от устава, банков документ за внесен депозит в БНБ.

Изисква се и заверен препис от решението на СГС за вписването на партията в регистъра на политическите партии. ЦИК извършва проверка на документите, подадени от партиите за участие в изборите, а списъците с данните на поддръжниците се предават незабавно в ГРАО за установяване на тяхната достоверност, гласува парламентът.

При установяване на непълнота, ЦИК издава указание за отстраняването й в срок от три дни, но не по-късно от крайната дата за регистрация.
Вслучай, че тя не се спази, комисията отказва регистрация на политическите субекти.

Партия, включена в състава на коалиция от партии, не може да участва самостоятелно в изборите. Ако обаче тя напусне регистрирана коалиция не по-късно от 32 дни преди изборния ден, може да участва на изборите самостоятелно.

Коалициите от партии се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) въз основа на заявление, подадено в комисията не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

При констатирани нередности в документите за регистрация ЦИК дава срок за отстраняване на нередностите, а ако те не бъдат отстранени, отказва регистрация. Отказът може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

Промени в коалициите от партиите могат да се правят не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

В случай че една или повече партии напуснат коалицията, регистрацията й се запазва, ако в нея са останали най-малко две партии.

Водещи

Най-четени