Избирателна секция при най-малко 20 гласоподаватели 14.12 | 19:07

В селища с население по-малко от 500 избиратели се образува само една избирателна секция

От Елена Коцева

При териториално обособени населени места кметът на общината може да образува секции с не по-малко от 20 избиратели. В една секция се включват до 1000 избиратели.

Това определиха депутатите при гласуването на второ четене на текстове от проекта за Изборен кодекс. Вече втори ден в Народното събрание продължават дебатите по новите правила за провеждане на избори.

При местни избори се формират толкова секции, колкото пъти числото 1000 се съдържа в броя на избирателите.

Ако при делението има остатък по-малък от 500 - избирателите се разпределят между съседните секции. По изключение и по предложение на избирателната комисия може да се образува и отделна избирателна секция, но тя трябва да е с не по-малко от 30 избиратели.

В селища с население по-малко от 500 избиратели се образува само една избирателна секция.

За да могат да гласуват избирателите с увреждания, районните или общинските избирателни комисии определят със свое решение секция на първия етаж от многоетажна сграда, в която има секции на горните етажи.

С обозначителни знаци трябва да се отбележи допълнителното предназначение на тази секция.

Добилите гражданственост "изборни" райони вече ще се наричат "избирателни", приеха още депутатите. За техническото организиране на изборите страната ще се раздели на 31 района.

Избирателни секции в чужбина да се откриват и извън дипломатическите ни представителства, при спазването на законодателството на съответната страна.

Парламентът реши и избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, да може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

При избори за общински съветници и кметове искането се прави при условие, че избирателят има настоящ адрес през последните 12 месеца преди изборния ден в съответното населено място. След вписване на избирателя в изборния списък по настоящ адрес, не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място, решиха народните представители.

В избирателните списъци за изборите за Европейски парламент (ЕП) се заличават имената на гражданите, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на списъците в държава, която не е членна ЕС.

За да гласуват в този вид избори, граждани, които не са в списъците, могат да бъдат дописани, но след като удостоверят, че са живели в България или друга страна от ЕС през последните три месеца. Българските граждани, които живеят в друга държава от ЕС и които се намират в България в изборния ден, могат да гласуват по постоянен адрес, ако той е в у нас. 

Водещи

Най-четени