Президентът "захапа" с частично вето актуализацията на бюджета 07.08 | 14:11

Плевнелиев връща текстовете за разходната част и за емитирането на дълг

От Христина Рафаилова

Президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето на актуализацията на бюджета. Държавният глава каза, че ще върне за преразглеждане текстовете, засягащи приходите, разходите и тези за емитирането на дълг. 

Той каза, че няма да стопира текстовете, които предвиждат отпускането на повече средства за хората с увреждания и най-уязвимите групи.

Плевнелиев каза, че не вижда в ремонта на основния финансов закон заявка за растеж на заетостта и икономиката. Според него трябвало да растат не дефицитът и разходите, а икономиката. 

"Подкрепям подпомагането на семействата с деца в неравностойно положение, дори считам, че парите не са достатъчни", каза той.

Държавният глава каза, че не приема аргументите и опитите да се спекулира с гражданите, които са в тежко положение. 

"Да не се внушава на обществото, че само това е целта на актуализацията, социалната част е само малка част. Искаме да знаем как ще се управлява този публичен ресурс до края на годината", коментира Плевнелиев.

Държавният глава посочи мотивите, с които блокира възможността да се вземе нов дълг от 1 млрд. лева. Според него не може да се тегли кредит, за да се покриват текущите разходи.

"Не съм против дълг – може 1 млрд. лева или 2 млрд. лева , но съм против, ако не се използва за генериране на икономическия растеж", каза Плевнелиев.

Според него финансиране само на текущи разходи в дългосрочен план е пагубно. Той коментира, че не бил против самото теглене, а против начина, по който се предвижда той да бъде изхарчен.

Той посочи, че митническата администрация и тази в Националната агенция за приходите вече над месец и половина били без ръководство, а ДАНС и ГДБОП били в процес на трансформация, който щял да продължи до октомври.

Според него в разходната част на актуализацията на бюджета липсва прозрачност и аргументи, защитаващи цифрите. Коригирал се единствено резервът за непредвидени и неотложни разходи.

Той похвали частта, предвиждаща разплащането на държавата с бизнеса на време, но никъде нямало яснота сумите, които имат да връщат общините на малките и средни фирми, понасящи най-тежко кризата.

"Президентът има право да налага вето не само при противоречия с Конституцията, но и по целесъобразност", каза Плевнелиев.

Водещи

Най-четени