Президентът и МС виновни за санкции срещу България? 24.04 | 10:38

Правителството "зациклило" на тема подслушвания, според Ренета Инджова

От Христина Рафаилова

Шефът на статистиката Ренета Инджова предупреди, че страната ни е застрашена да плаща големи санкции, като посочи за виновници служебното правителство и президента Росен Плевнелиев.

Пред bTV бившият служебен премиер каза, че докато държавният глава обещава датска стратегия за енергийната ефективност, у нас не се приемали жизненоважни документи.

Инджова визира стратегията за НСИ за периода 2013 г. - 2017 г., която е ангажимент на държавата към ЕС и която трябваше да бъде гласувана с голямо закъснение от Министерския съвет.

Документът бил внесен в МС, но вицепремиерът Деяна Костадинова заявила, че има забележка по него. Финансовият министър Калин Христов също казал, че той не трябва да бъде приет, тъй като не бил съгласуван. Според шефа на НСИ стратегията отдавна е съгласувана с всички ведомства. Тя се зарече повече да не внася документа. 

Тя предупреди обаче, че заради неприетата стратегия България ще плаща глоби. 

"Притеснително е това, че един служебен кабинет, който се смята за най-ефективния модел по време на политическа криза, всъщност е зациклил на темата подслушвания", заяви тя. 

Ескслужебният премиер се оплака, че Националния статистически институт не е получавало средства за проектите си. Тя добави, че ръководеното от нея ведомство се използвало "на ишлеме" на гърба на служителите му. 

Шефът на статистиката каза, че в НСИ имало порочни практики при възлагането на обществени поръчки. Тя разказа, че докато била в болнични, нейният заместник направил търг за билетите за пътуванията на служителите на института. Поръчката била спечелена от фирма, която предлагала възможно най-високите пазарни цени. Според нея контролиращите органи не били на мястото си. 

Инджова каза, че въпросният служител не можело да бъде уволнен вече 7-ми месец, тъй като бил назначен от МС и бил излязъл в болничен, като представял фалшиви документи от ТЕЛК.

Водещи