Премиерът ще провери строителството на АМ "Марица” 28.05 | 08:25

На инспекцията ще присъстват и Лиляна Павлова, и Ивайло Московски

От Кремена Бедерева

Въпреки обявения код "оранжево" и очакваните обилни валежи, премиерът Бойко Борисов ще провери хода на строителството на ЛОТ 1 на АМ "Марица”, съобщават от правителствената информационна служба.

Заедно с министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министър-председателят ще присъства и на преместването на популация блатни кокичета от трасето на магистралата. Така премиерът ще изпълни заканата си да сади блатни кокичета, която даде неотдавна по време на едно от заседанията на Министерски дъвет.

По план премиерът Бойко Борисов, заедно с министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на околната среда и водите Нона Караджова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, трябваше да провери как вървят строителните работи на Лот 1 на АМ "Марица" още миналата седмица.

Но вместо това обаче министрите дадоха отчет пред Министерския съвет за ситуацията в Перник, а Лиляна Павлова и Симеон Дянков се изказваха в парламента.

Премиерът се беше заканил да мести блатни кокичета. "Ще ги взимаме от магистралата и ще ги посадим на 60 метра от нея. Знаем ги по бройка – 2605 блатни кокичета, под мъдрото наблюдение на еколозите ние лично с Лиляна Павлова ще садим. Също така каним Нона Караджова да ни наглежда, а може и тя да насади някое. Каним и Ивайло Московски", каза Борисов.

Заради строежа на магистралата трябваше да се премести популация блатни кокичета.

Блатното кокиче е включено в Червената книга на България с категория рядък вид. С цел избягвайки критичните 50 м от магистралата, където замърсяването е по-голямо, редкият вид ще бъде преместен на безопасно отстояние.

АМ "Марица" е проектирана по най-добрите европейски практики за опазване на околната среда, като са предвидени сухи биокоридори и проходи за дребни бозайници, влечуги и сухоземни, прозрачни екранни съоръжения за птици, както и шумозащитни прегради.

Водещи

Най-четени