Претърсиха дома на племенника на цар Киро* 08.02 | 11:38

Съдът пък увеличи присъдата на внука му на 3 г. лишаване от свобода

От Кремена Бедерева

Районното управление в Асеновград извършват претърсване в къщата на 50-годишния Георги Илиев в село Катуница. Това съобщават от пресцентъра на полицията в Пловдив.

Илиев е племенник на Кирил Рашков и е разследван за лихварска дейност. Действията на полицията се извършват с разрешение на Окръжния съд в Пловдив и са под ръководството на пловдивската окръжна прокуратура, уточняват от БТА.

При обиска, който е започнал в 6 часа тази сутрин, са намерени веществени доказателства, които сочат, че мъжът има отношение към незаконна лихварска дейност.

Георги Илиев е известен на полицията, уточняват още от пресцентъра на ОД на МВР в Пловдив.

Същевременно стана ясно, че Пловдивският окръжен съд е увеличил присъдата на Кирил Рашков - внук от 8 месеца лишаване от свобода на 3 години.

Първоначалното наказание на Рашков бе наложено от Районния съд в Асеновград за отправяне на заплаха за убийство срещу Веселин Христев от с. Катуница. Съдът е увеличил и размера на присъдения граждански иск за неимуществени вреди от 2000 лева на 4 000 лева.

Според окръжните магистрати с думите и действията си, отправени към Христев на 23 септември 2011 г. в с. Катуница, Рашков многократно е изразил намерение да го убие.

Съдът е взел предвид и това, че докато отправял заплахите, 28-годишният Кирил Рашков е замахвал със сабя с дължина 60 см и е могъл да нарани Христев, ако не е била бързата намеса на Ангел Петров и неговия баща.

Според съда деянията на Рашков граничат с опит за убийство, но тъй като няма обвинение в такова престъпление, подсъдимият не може да бъде подведен под наказателна отговорност.

iNews припомня, че на 6 февруари Пловдивският окръжен съд одобри споразумението, сключено между Окръжна прокуратура Пловдив и Събка Рашкова, с което ѝ беше наложено наказание от две годишно лишаване от свобода условно с изпитателен срок четири години.

Дъщерята на ромския тартор Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро, ще плати и глоба в размер на 10 хил. лв.

В края на януари пък Районният съд в Асеновград осъди Кирил Рашков на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода. Рашков ще изтърпи наказанието в общежитие от открит тип при първоначален общ режим.

Той ще трябва да изплати обезщетение по гражданските искове на ищците Иванка Петрова и Веселин Христов в размер на 4 хил. лв.

На 5 януари 2012 г. Пловдивският окръжен съд остави в затвора Кирил Рашков. Искането му за промяна на мярката "задържане под стража" не беше уважено, а мотивите са, че е налице реална опасност подсъдимият да се укрие. 

Кирил Рашков бе задържан няколко дни след убийството на 19-годишния Ангел от Катуница.

В края на септември миналата година в пловдивското село Катуница избухнаха размирици, като домът на Рашкови беше подпален от искащи справедливост разгневени хора. Причина за ескалиралото напрежение стана убийството на 19-годишния Ангел.

 

*Информацията е актуализирана към 12 часа.

Водещи

Най-четени