Година условно за снахата на цар Киро 19.12 | 12:37

София Христова се призна за виновна, че в землището на с. Катуница противозаконно е държала 33 сухоземни костенурки

От Кремена Бедерева

Пловдивският окръжен съд одобри споразумение, сключено между Окръжна прокуратура Пловдив и 34-годишната снаха на небезизвестния Кирил Рашков София Христова, с което й беше наложено наказание от една година лишаване от свобода условно, с три години изпитателен срок и глоба в размер на 5 000 лв., съобщава bTV.

Христова се призна за виновна в това, че в местността "Изгорялата воденица" в землището на село Катуница противозаконно е държала 33 броя сухоземни костенурки, като три от тях са от вида шипобедрени костенурки, които са екземпляри от Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

Тя отглеждала 30 броя от вида шипоопашата костенурка, които са екземпляри по Закона за биологичното разнообразие.

Костенурките са отнети в полза на държавата и предадени на Центъра за костенурки към фондация "Гея Челония” в село Баня, област Бургас.

iNews припомня, че на 8 декември Районният съд в Асеновград отложи делото за намаляване мярката за неотклонение и насрочи ново дело за 22 декември. Защитата на Рашков поиска от съда досегашната мярка "задържане под стража" да бъде заменена с по-лека, като изтъкна влошеното здравословно състояние на подсъдимия.

Съпругата му Костадинка, която присъства на заседанието, каза, че той не се чувства  добре и е отслабнал с 10 килограма: "Сърдечно болен! Бъбреците му са болни! Диабетът му е висок! Болен е човекът".

Не липсваха и обидни реплики от страна на Кирил Рашков.

Повдигнатото обвинение срещу Рашков е за отправени закани за убийство към настойничката на прегазения на 23 септември в Катуница Ангел Иванка Петрова и към самия Веселин Христов, с когото тя живее на семейни начала. Законът предвижда до 6 години затвор за такова престъпление."

Внукът на Рашков, Кирил Рашков - младши, беше осъден на 8 месеца затвор по същите обвинения.

Заради възникналите размирици на 23 септември в село Катуница след тежък пътен инцидент - бус с роми блъска и убива 19-годишен младеж провокира множество протести, както в селото, така и впоследствие в цялата страна, бе арестуван Кирил Рашков - цар Киро.

По-късно - на 3 октомври пък, Кирил Рашков - младши - внук на Кирил Рашков, бе обявен за общодържавно издирване по обвинение за отправена закана за убийство, непосредствено преди прегазването на Ангел Петров от с. Катуница. 

Часове след обявяването на издирването му, Кирил Рашков - младши се предаде сам в полицията и бе задържан за 72 часа, с прокурорско постановление.

На 27 октомври, друг внук на Кирил Рашков - Ангел Рашков, е бил задържан от полицията в Стара Загора заради фалшивата му диплома за основно образование, с която успял да си извади шофьорска книжка.

Полицията претърси дома на Кирил Рашков. Той може да бъде вкаран в затвора за 5 години заради нелегалното отглеждане на костенурки. При разкопаването на така наречената "хасиенда" извън с. Катуница, следователите случайно се натъкнаха на 28 сухоземни костенурки от два защитени вида.

Отглеждането им в домашни условия е криминално деяние. Животинките вече са настанени в единствения в страната Спасителен център за диви животни.

"Наказанието според Наказателния кодекс е до 5 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лева", обясни Галин Гаврилов, говорител на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Водещи

Най-четени