При операция "Скрап" разкриха измами за 30 млн. лева 15.02 | 08:00

При спец операцията са задържани петима души

От Деляна Петкова

Полицейска операция "Скрап" проведоха служителите на ГДБОП-МВР, ДАНС и Националната агенция по приходите тази нощ. Действията на органите са били под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщи МВР.

Проверени си обекти на територията на София, Перник, Варна, Ямбол и Пазарджик. Целта е била да бъде разкрита престъпна група, специализирана в укриване на данъци в особено големи размери и пране на пари.

УЧленовете на групата са изградили схема от създадени юридически лица "бушони”, които декларират вътреобщностни придобивания на големи количества черни и цветни метали от чуждестранни контрагенти. Фиктивните фирми са продавали по документи необходимите количества скрап на реални търговци, които, чрез издадените фактури са оправдавали закупени от физически лица количества скрап без документи.

Така реалните търговци са си спестили плащането на данък, дължим при директно изкупуване, който възлиза на 10% от стойността на закупеното от физически лица количество.

Организаторът на схемата е използвал чуждестранни дружества, чрез които осъществявал дейността си. Част от тях са регистрирани на територията на Великобритания или САЩ в офшорни зони.

При така изградената схема бил осъществяван трансфер на финансови средства на основание осъществена търговска дейност между дружествата, с цел прикриване фиктивността на сделките. Изяснено е, че наредените суми към фирмите "бушони” са теглени на каса и впоследствие връщани на първоначалните наредители (реални търговци).

Процент от тези суми е  оставал за организатора на престъпната схемата. Общият оборот, реализиран от фиктивните български и чуждестранни дружества, е в размер на около 300 млн. лева. С други думи установената щета за държавния бюджет в рамките на една година възлиза на около 30 млн. лева.

В хода на операцията са извършени претърсвания и изземвания в 19 жилища и офиси на територията на София и страната. Конфискувани са суми в лева и валута на обща стойност над 150 хил. лева, златни монети и бижута, компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи. Иззети са и тефтери с водено в тях "черно счетоводство”.

За срок до 24 часа са задържани петима. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 321 от НК.

Действията по разследването продължават.

Водещи

Най-четени