При сирене от 6,90 лв. за кг не може да очакваме качество 25.09 | 12:30

Потребители и млекопреработватели с общи искания за промени в законодателството и увеличаване на санкциите за производители, които нарушават правилата.

От iNews.bg

Потребители и млекопреработватели с общи искания за промени в законодателството и увеличаване на санкциите за производители, които нарушават правилата.

Повече от 10 години млекопреработватели, заедно с Агенцията по безопасност на храните извършват съвместни проверки в търговски обекти. Винаги обаче представители на агенцията взимат проби за изследвания. Това съобщи представителят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов пред "България сутрин".

"Искаме да взимаме успоредна проба, която да е отразена в съответния протокол и ние да я даваме в избрана от нас независима кредитирана лаборатория. Така ще видим дали резултатите са сходни - ако излизат почти същите, с малки отклонения, изводите да са еднакви. Това гарантира по-високо качество на контрола", коментира той.

Строги санкции за некоректни търговци и регистър за клиента
По думите му механизмът за налагане на санкции за некоректни производители е правилен, когато при първо нарушение се налага чувствителна, но не прекалено голяма глоба. При второ - глобата да е сериозна. При трето - да има временно преустановяване на дейността на предприятието. При четвърто и последващо нарушение да се отнема директно лицензът.

"Трябва да има публичен регистър към БАБХ, в който всеки гражданин да може да види, ако се интересува кое кисело мляко е хубаво или лошо, т.нар. лоши производители, които прилагат лоши търговски практики", каза още Владислав Михайлов.

Високата цена означава ли качество?
В ефира на Bulgaria ON AIR той подчерта, че няма как, при положение, че повечето търговци работят с 50 до 100% надценка, килограм българско сирене да се продава в магазина за 6,90 лв. с ДДС при себестойност минимум 10 лв. При проверка на това сирене е установено, че съдържанието му е 75,5% вода и 4,5 сол.

"На щанда беше обявено като традиционно сирене. Високата цена не е гаранция за качествено сирене, но ниската цена, освен ако не е на сериозна промоция, обикновено в 99% от случаите говори, че това което се предлага, крие компромис в качеството", категоричен беше Владислав Михайлов.

Той е на мнение, че до края на работата на това Народно събрание могат да бъдат извършени промени в нормативната база, но за нужните законови корекции ще трябва да заработи 51-ото НС.

Снимка: БГНЕС

Водещи

Най-четени