Прокурорите без "нито стотинка" бонуси по Коледа 17.12 | 15:47

Не, че не заслужават, но обвинението дължи над 5 млн. лв. по осъдителни дела

От Диана Цветкова

Прокурорите и служителите в прокуратурата няма да получат и една стотинка бонус за Коледа. Това заяви изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов.

По думите му това, че няма да има допълнително материално стимулиране се знае, тъй като държавното обвинение дължи 5 млн. лв. на хора, които са осъдили прокуратурата.

"Всяка една стотинка, която дойде от ВСС по нашата сметка, ще бъде насочена за обезщетяване на граждани. След като ние дължим на някого, ние не можем да получаваме бонуси", заяви Найденов, цитиран от агенция Фокус.

От думите му стана ясно, че осъдителните присъди срещу прокуратурата са се увеличили пет пъти в сравнение с миналата година, което определи е "недопустимо". Според него приоритетно трябва да се работи срещу полицейското насилие.

Все пак Найденов посочи, че работещите в държавното обвинение работят добре и принципно заслужават бонуси.

"Служителите в прокуратурата заслужават бонус много повече от една заплата, защото за миналата година има 30 000 осъдени лица, от които 10 000 са за лишаване от свобода. Те са осъдени благодарение на хора, които работят", изтъкна шефът на националното следствие.

От друга страна обаче той каза, че за около година са заведени само 160 дела за корупция.

"За месец се опитах да направя цялостен поглед и установих, че няма дела срещу корупцията, кражбите. За около година само 160 дела за корупция – девет срещу политици и едва две срещу митничари. След проверка установихме 400 000 спрени дела за кражби срещу неизвестен извършител", обобщи ситуацията Бойко Найденов.

Кандидатът за главен прокурор заяви, че това ще остане негов приоритет, докато е на поста. Започва и работа електронен регистър на задържаните под стража, за да няма такива, които престояват в арестите повече от две години.

Той коментира и скандалите около избора на конституционни съдии от парламентарната квота.

Прокуратурата успя да реагира адекватно в ситуацията с избора на конституционен съдия, смята Найденов. По думите му в последните две седмици е ускорено разследването за корупция, по което "изскача" името на Венета Марковска".

"За съжаление не е било достатъчно ускорено в предишните години. Не знам поради каква причина делото е водено бавно", коментира той.

Относно скандала с другия кандидат за КС Галя Гугушева, Найденов каза, че тепърва предстои да се изясняват обстоятелствата около обвиненията, които бяха отправени срещу нея.

"Не познавам г-жа Гугушева, но ако се съберат достатъчно данни за извършено престъпление, в случая за пране не пари, то ще бъде разследвано", посочи и.д. главен прокурор.

Водещи

Най-четени