Пускат магистрала "Люлин" в неделя* 11.05 | 11:47

На откриването ще присъства генералният директор на ГД "Регионална политика" в ЕК Дирк Анер

От Деляна Петкова

В неделя (15 май 2011 г.) ще бъде пусната автомагистрала "Люлин", съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от Агенция "Фокус".

"Знам, че има акт 15, знам, че комисията работи и знам, че има план график, който казва, че ще има акт 16. Това, което е също съществено, е, че председателят на дирекцията за регионално развитие в Брюксел г-н Дирк Анер ще присъства на откриването и за нас това е голяма чест", каза министърът.

Общинският път, който е паралелен на магистралата, ще бъде с променен статут. Идеята е държавата да го поддържа в добро състояние, като алтернатива на магистралния път.

Всички строителни дейности по АМ "Люлин" са изпълнени на 100%, съобщи Лазар Лазаров, член на УС на АПИ по време на специална пресконференция, посветена на пускането на трасето. На нея стана ясно, че магистралата още няма АКТ 16, но има назначена държавна приемателна комисия и предстои подписването на документа.

Очаква се разрешение за ползване на обекта да бъде издадено до събота.

Стойността на договора за строителство на автомагистралата е 185 млн. евро, посочи Николина Николова, член на УС на АПИ. Тя уточни, че тази стойност, включва и Адендум 3 - Проект ИСПА мярка 2001/BG/16/P/PT/004: "Строителство на АМ "Люлин”: Софийски околовръстен път – пътен възел "Даскалово” от км 0+000 до км 19+135”.

Безвъзмездната финансова помощ по Програма ИСПА е 75%, а финансирането от националния бюджет възлиза на 25% от общия бюджет, уточни г-жа Николова.

Една година е срокът, гарантиран от изпълнителя на обекта по отношение на дефекти, проявени в този период, които ще се отстраняват за негова сметка. Очакванията за автомобилния трафик, преминаващ по АМ "Люлин" средно на денонощие е за 16 855 моторни превозни средства.

* Информацията е актуализирана към 17.50 часа

Водещи

Най-четени