Разкриха източване на 400 хил. лв. от бюджета на НОИ 19.05 | 13:36

Чрез „кухи“ фирми неправомерно са получавани обезщетения за временна неработоспособност

От Нели Минчева

Служители на Икономическа полиция разкриха източване на 400 хиляди лева от бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), съобщават от МВР. Двама мъже са задържани.

Разследване по случая е започнато преди половин година, когато инспектори са засекли огромни несъответствия в размера на заплати и изпълнявана длъжност в регистрирани фирми без сериозни приходи.

Установено е, че фирмите са "кухи", а двамата мъже са източвали бюджета на НОИ чрез неправомерното получаване на обезщетения за временна неработоспособност и за безработица посредством фалшиви документи.

Претърсени са три адреса, иззети са печати на фирми, трудови договори и болнични листа с невярно съдържание, електронни подписи и дебитни карти.

Двамата мъже са задържани за 72 часа, образувано е досъдебно производство.

Съобщението на МВР идва малко след като директорът на института Христина Митрева беше принудена да подаде оставка заради разминавания в бюджетната рамка. По този повод се проведе и задочен спор между Митрева и финансовия министър Симеон Дянков.

Митрева обвини Дянков за прекалено оптимистична макрорамка на бюджета и заяви, че приходите от данъци няма да бъдат изпълнени. На свой ред Дянков отговори, че бюджетът на НОИ е независим.

Водещи

Най-четени