Ресторантьорството умира заради забраната за пушене 14.11 | 13:25

Депутати и бизнесът искат отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места

От Елена Кирилова

Браншът на ресторантьорите се губи, тъй като десетки хиляди остават без работа. Ето защо е нужна отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Това твърдят депутати и представители на бизнеса , съобщава агенция "Фокус”.

Проект за промени в Закона за здравето е бил внесе от народните представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Според тях не е логично законопроектът да се бави толкова много, тъй като само през октомври тази година заради приетата забрана работата си са загубили около 10 хил. души.

Гумнеров твърди, че идеята, заради която забраната беше приета, вече е напълно компрометирана. Той се позова на думите на директора на Агенция "Митници” Ваньо Танов, който вчера (13 ноември) каза, че след въвеждането на забраната за пушене на обществени места са събрани 115 млн. повече от акциз. Според статистиката става дума за увеличение с около 8 на сто.

Това означава, че българите пушат с 8% повече цигари, отколкото във времето преди забраната да влезе в сила, заяви Гумнеров. Резултатът от предприетите действия е, че хората пушат много повече, а същевременно заведенията пустеят.

Заради това Кирил Гумнеров отправи призив към народните представители за преразглеждане на проект за законодателни промени. По думите му е нужно да се направи крачка в правилната посока, като се отмени вредната за бизнеса забрана.

"Идват избори, а нали знаете какво е мотото на хората в мрежата: Без Бойко можем,без цигари-не!”, предупреди депутатът.

От своя страна, представители на собствениците на заведения у нас прочетоха писмо, в което изразяват своята позиция срещу забраната. От изявлението стана ясно, че на 22 ноември ше има простест пред Народното събрание, между 15.30 и 18 часа.

Повече от 228 лева по-малко бюджетни приходи е икономическият ефект от забраната, сочат експертните разчети. От НСИ съобщиха, че към края на третото тримесечие заетите в хотелиерството и ресторантьорството са с 10 700 души по-малко. Цифрите показват, че това секторът с най-висок процент намаляване на заетостта, отбелязаха собствениците на заведения.

Вместо сегашните мерки, те искат въвеждането на разумни граници на забраната за тютюнопушене на обществени места. Идеята е обаче това да не поставя в неравностойно положение обществени групи заради личния им избор.

Водещи

Най-четени