Родители се събират на протест – искат вето от президента 18.01 | 14:17

Протестът се организира в социалните мрежи и ще е тази вечер

От Елена Коцева

Минути след като народните представители гласуваха текста за задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца, в социалните мрежи родители започнаха да се организират за протест тази вечер.

Те отново ще се съберат през президентството днес от 17.30 часа с искането държавният глава да наложи вето върху Закона за предучилищното и училищното обучение.

Още в пленарна зала по-рано стана ясно, че вето ще бъде поискано и от депутати от опозицията, като позицията огласи лидерът на ДСБ Иван Костов.

"Правото на избор да настаниш детето си в държавно заведение трябва да е също толкова гарантирано както и правото да настаниш детето си подходяща според родителя среда, в която да се обучава/отглежда – частен учител, детски център, неформална група с преподавател, родителски колектив, школи, проекти и др!”,пише в апела на родителите до президента Росен Плевнелиев, с който те искат налагане на правото му на вето.

Според гражданите тези права трябва да бъдат осигурени с равна сила за всички български граждани.

В текста се казва още, че ако не се вземат под внимание исканията им за Конституционното право да отглеждаме децата си, родителите ще се обърнат към всички възможни международни институции. 

Водещи