Румънците загрижени за безопасността на радиоактивното хранилище 08.07 | 14:14

В Румъния обсъждаха българското хранилище за радиоактивни отпадъци

От Андриян Георгиев

Вчера Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) е провело публично обсъждане на проекта за Национално хранилище за ниско и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО) в гр. Бекет, Румъния, съобщават от пресцентъра на предприятието.

Близо 200 жители на Бекет и на други населени места в региона активно са се включили в обсъждането на проекта. Румънците са изразили своята загриженост за безопасността на НХРАО. На техните въпроси са отговаряли експертите на предприятието, независими специалисти, както и представители на местната власт в община Козлодуй.

Всички мнения, коментари и предложения, получени от румънска страна, ще бъдат разгледани от ДП РАО при реализацията на проекта за НХРАО, посочват от предприятието.

Домакин е било румънското Министерство на околната среда и горите (МОСГ). Публичната дискусия е преминала при повишен интерес от румънски граждани.

Инвестиционното предложение на предприятието е било представено от Ира Стефанова, ръководител на проекта, и Майя Матеева, директор "Безопасност и качество”, а резултатите от екологичната оценка на проекта за бъдещо хранилище са били изложени от Стела Иванова и Георги Вълчев, експерти от екипа, изготвил Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС).

В българската делегация са били включени и представители на МОСВ, научни работници от БАН и други специалисти. Домакините бяха представени от Дорина Мокану, директор "Контрол на индустриалното замърсяване и оценка на въздействието”, Даниела Пинета и Константин Пулбере от МОСГ в Румъния.

В България обществените обсъждания на инвестиционното предложение се проведоха на 29 и 30 март 2011 г. в град Козлодуй и село Хърлец.

iNews припомня, че НХРАО представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обработени, обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци. Хранилището ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра. Съоръжението ще се състои от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на камери. След запълване с опаковки тези камери се покриват със стоманобетонна плоча и се изолират от атмосферните води чрез изграждане на многопластов земнонасипен слой.

От ДП РАО обещават, че през целия период на експлоатация на Националното хранилище ще бъде провеждан стриктен входящ контрол на постъпващите радиоактивни отпадъци, радиационен контрол и наблюдение както на площадката на хранилището, така и на околната среда. 

Водещи

Най-четени