Изграждаме ли хранилище за радиоактивни отпадъци? 29.03 | 08:06

Хранилището ще е за погребване на ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци

От Елена Коцева

Днес в Козлодуй обсъждат доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за изграждане на национално хранилище за погребване на краткоживеещи ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци ще се проведе днес в Козлодуй.

Докладът е предложение на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Предложението е хранилището да се изгради в местността "Радиана", която попада в границите на производствената площадкана АЕЦ "Козлодуй". 

Местността, както и площадката на атомната централа, граничи със землищата на града и на съседното село Хърлец.

Проектът предвижда хранилището да бъде изградено и да влезе в експлоатация до 2015 г.

Избраната технология за изграждане е приземен траншеен модулен тип. Предвидено е в него да се съхраняват над 138 000 кубически метра ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй", както и на такива отпадъци от медицината и други области, в които се използват радиоактивни съоръжения. 

В бъдещето в хранилището няма да бъдат съхранявани високоактивни радиоактивни отпадъци от отработено ядрено гориво, посочват от държавното предприятие.

То ще бъде използвано 60 години, а след неговото закриване ще бъде извършван мониторинг през следващите 300 години. Изграждането му се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез Фонда да извеждане от експлоатация на ядрени мощности.

Общественото обсъждане в Козлодуй започва от 17 часа в камерната зала на Дома на енергетика. Утре обсъждане на доклада за ОВОС на проекта ще има също от 17 часа в читалището на село Хърлец.

Водещи

Най-четени