Русия подаде жалба срещу България в IATA 16.09 | 17:45

Нови 350 руски туристи не можаха да излетят днес заради отменени полети

От iNews.bg

Руският съюз на туристическата индустрия внесе жалба в Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA) срещу авиокомпания "България Ер", която отказва да извозва руски туристи, съобщи прессекретарят на организацията Ирина Тюрина, цитирана от lenta.ru

Според нея между България и Русия на пазара на туристическите авиопревози е възникнала "безпрецедентна ситуация". Превозвачът "България Ер" вече за втори път тази седмица отказва да превози руски туристи от Бургас и Варна, обяснявайки го с натрупани задължения на туроператорската фирма "Алма тур".

От снощи нови 350 руски туристи се оказа блокирани във Варна и Бургас. Чартърни полети на "България Ер" от 23:50 снощи, 05:00 тази сутрин и 15:20 днес следобяд бяха отменени от превозвача.

Днес през деня българският авиопревозвач предложи на туристите от Санкт Петербург да си закупят самостоятелно билети на цена от 120 евро. Посъветвани от туристическата агенция "Алма тур", руските граждани пристигнаха, за да си купят с лични средства самолетни билети, но с изненада разбраха, че авиокомпанията няма планирани други полети до Санкт Петербург до края на месеца. Оказа се, че няма свободни места и в самолетите на руските авиокомпании, които летят в тази посока.

По-късно от българската авиокомпания изпратиха официален мейл до медиите, в който се обяснява, че днес (16 септември) са извършени осем редовни полета до Москва и Санкт Петербург от София, Варна и Бургас. За утре са планирани още четири редовни полета.

Единственият вариант, който "България ер" предложиха на руските туристи, е да закупят самолетни билети и за редовните им полети до Москва на преференциални цени от 120 евро. Близо 30 руски граждани се възползваха от офетата и си купиха билети за полета до Москва за 7.00 часа в събота. Останалите казаха, че ще търсят други възможности.

Същевременно руските туристи от Москва нямаха проблеми с връщането си в родината, тъй като руски туроператори са платили самолетните им билети. Днес те бяха превозени до руската столица с два полета на авиокомпанията "България Ер".

Водещи

Най-четени