Нови 350 руски туристи блокирани у нас 16.09 | 09:43

В четвъртък „България Еър“ обяви, че отменя два полета от Бургас и един от Варна

От iNews.bg

Връщането на 358 руски туристи от българските курорти Бургас и Варна в Санкт Петербург, сред които и 14 малки деца, остава под въпрос заради отмяната на три полета от страна на "България Ер” в резултат на продължаващия спор между националния български превозвач и холдинга "Алма Тур”.

Полетът на авиокомпанията "България Ер” Бургас-Санкт Петербург от 23.50 ч. снощи (15.09.11) е бил отменен, съобщи специалният представител на "Ростуризъм” в България Григорий Саришвили, цитиран от РИА Новости.

По неговите думи още един полет от Бургас за Санкт Петербург е трябвало да излети в 5 ч. днес (16.09.11).

"С нощния полет от Бургас трябваше да излетят 18 души, сред които и едно малко дете. С полет днес в 15:20 трябваше да излетят 173 пасажери, между които и 9 малки деца. От Варна трябва да пътуват 167 руснаци с 5 деца", обясни Саришвили, цитиран от utro.ru

В четвъртък "България Ер" обяви, че отменя два полета от Бургас и един от Варна. Тези полети трябваше да пристигнат в Санкт Петербург в петък.

iNews припомня, че кризата с туристите на бургаското летище започна в петък (9 септември), след като "България Ер" съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур". Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева към авиокомпанията.

След продължилата няколко дни сага с блокираните туристи стана ясно още, че те ще заведат и съдебни искове срещу туристическата компания "Алма Тур", която е прибрала парите за билети, но както се оказа впоследствие, те не са стигнали навреме до авиокомпанията.

Тази практика продължавала отдавна и така се стигнало до натрупването на огромното задължение към "България Ер".

От представителството на националния превозвач в Русия уточниха, че преговори за уреждане на дълга с "Алма тур" се водят от месеци, като на няколко пъти е била постигана договореност за разсрочване и е бил приеман погасителен план, но в крайна сметка парите така и не постъпили по сметките на авиокомпанията.

Водещи

Най-четени