"България Ер" превозва до Русия още 139 от блокираните у нас туристи 14.09 | 14:53

Неуредените търговски отношения между авиопревозвача и туроператор доведоха до отменени полети и няколко дневна сага за туристите

От Апостол Апостолов

Още 139 от блокираните у нас туристи ще се приберат у дома довечера. Очаква се тази вечер да бъде извършен извънреден полет на "България Ер" до Русия, с който да бъдат превозени туристите, които бяха блокирани у нас заради неуредените търговски отношения между авиопревозвача и туроператора "Алма тур".

Това решение бе взето след 4-часова среща между представители на "България Ер", "Алма тур" и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Новината съобщи ресорният министър Ивайло Московски на софийското летище.

Средствата за полета са осигурени от руски туроператор, съобщава econ.bg.

Договорено е било още "България Ер" да извърши два извънредни полета - съответно на 16 и 23 септември, с които да бъдат извозени и последните руски туристи.

На въпрос дали ще се стигне до отнемане на лицензи на участниците в спора, заради който пострада имиджът на страната, Московски заяви, че първо ситуацията ще се разгледа още веднъж от всички страни и чак след това ще се мисли за налагане на тази крайна мярка.

iNews припомня, че кризата с туристите на бургаското летище започна в петък (9 септември), след като "България Ер" съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур". Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева към авиокомпанията.

От "Алма тур" заявиха, че ако не бъде решен проблемът с авиокомпанията, туристическата агенция ще осигури хотел за руските туристи, които отново ще се върнат в курортния комплекс "Слънчев бряг".

Драмата с блокираните туристи продължи няколко дни, като дори се наложи правителственият самолет да извози част от руските туристи.

След продължилата няколко дни сага с блокираните туристи стана ясно още, че те ще заведат и съдебните искове срещу туристическата компания "Алма Тур", която е прибрала парите за билети, но както се оказа впоследствие, те не са стигали навреме до авиокомпанията.

Тази практика продължавала отдавна и така се стигнало до натрупването на огромното задължение към "България Ер".

От представителството на националния превозвач в Русия уточниха, че преговори за уреждане на дълга с "Алма тур" се водят от месеци, като на няколко пъти е била постигана договореност за разсрочване и е бил приеман погасителен план, но в крайна сметка парите така и не постъпили по сметките на авиокомпанията.

В замяна на предизвиканото неудобство, от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите предлагат безвъзмездни почивки догодина като компенсация за руските туристи. Това заяви председателят на асоциацията Благой Рагин по повод блокираните у нас туристи.

Членове на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите от цялата страна са предложили туроператорската фирма да си върне туристите като плати втори път да ги открие, да ги покани в страната, да им даде преференциални цени догодина или да им върне парите.

Освен това има предложение първите, които пострадаха, да ползват едноседмична почивка през месец юни в България като им се даде възможност да избират между културен, морски и спа туризъм. Хотелиерите предлагат безвъзмездно стаи, за да разберат руските туристи съпричастността на българския туристически бизнес, обясни Рагин.

Водещи

Най-четени