С Меморандум за сътрудничество пускат учените в Ботаническата градина в Балчик 01.04 | 08:04

Споразумението осигурявало свободен достъп

От Кремена Бедерева

Министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов ще подпишат Меморандум за сътрудничество за научна дейност в Ботаническата градина в Държавния културен институт Културен център "Двореца” в Балчик.

Това съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието, младежта и науката.

Споразумението между Министерството на културата и Министерството на образованието, младежта и науката осигурява по всяко време свободен достъп с научна и образователна цел на студенти, научни работници и ученици в Ботаническата градина в "Двореца” в Балчик.

Подписването на меморандума ще се състои само час след като започне пресконференцията на ръководството на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Вчера академиците обявиха, че най-старото учебно заведение ще затвори врати в понеделник като форма да протест срещу решението на ВАС и отнемането на Ботаническата градина от университета.

iNews припомня, Ботаническата градина в Балчик е предмет на дългогодишни спорове между правителствата, и по-специално Министерство на културата, и Софийския университет. Делата досега винаги са печелени от университета.

Ботаническата градина е част от културния център "Двореца", който се стопанисва от Министерство на културата. Заради споровете за собствеността обаче ботаниците през лятото на 2007 година изкореняваха и изнасяха с кофи ценните растения.

Освен това две години поред се стига и до парадоксалната ситуация посетителите да плащат на двете каси в Двореца в Балчик - на едната, за да разгледат бившата лятна резиденция на румънската кралица, и на друга, за да видят ботаническата градина.

 

 

Водещи

Най-четени