Само качествени български козунаци за Великден 28.04 | 13:10
Производството им абсолютно контролирано, смятат експерти

Производството на козунаци в България е абсолютно контролирано – и от Агенцията по безопасност на храните, и от плана за вътрешен контрол на всеки един производител.
Това е мнението на Мариана Кукушева, председател на УС на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
По Великденските празници ще се предлага качествен български козунак, различим по това, че има по-опростена опаковка за разлика от лъскавите картонени опаковки, произведени в европейски държави със срок на годност между 6 и 9 месеца, заяви Кукушева.
Тя отбеляза, че има два вида технологии за производство на козунак. Единият вид технология е монофазната, другата технология е двуфазен метод на замесване.
По думите на Кукушева, има традиционни български козунаци, които са с по-висока цена, защото съдържанието им е изписано наличието на масло, пресни яйца, захар, естествени аромати.
С оглед на това, че суровините, сложени при производството на тези козунаци са по-скъпи, крайната цена на този козунак е по-висока.
"Има и друг вид козунаци. Те са произведени от готови козуначени миксове. Готовите козуначени миксове са произведени под абсолютното наблюдение и контрол и на Агенцията по безопасност на храните, и на европейската такава агенция и съответстват на всички стандарти за безопасност и качество на изделията”, отбеляза Мариана Кукушева.
Ползването на козуначените миксове в производството е практика, която позволява по-голям обем на производство за по-кратко технологично време, посочи тя. "Произвежда се за по-кратко технологично време. С оглед на това и тяхната цена е по-ниска и по-достъпна за потребителя. Българският потребител има богат избор”, каза Кукушева.
"Съветът ми като професионалист е следният: изберете козунака, който има златисто-кафява препечена коричка, който е обилно полят със захар, който има голям обем, но леко тегло”, каза тя.
Кукушева призова българските потребители да изберат произведената в България продукция. "От една страна ще стимулират своята икономика, а от друга страна, трябва да са убедени, че в производството на козунаци в България, не се ползват консерванти, тъй като традиционният срок на годност на българските козунаци е една седмица”, каза още тя.
Водещи
-
Путин се надява, че мирните преговори между Русия и Украйна ще продължат
Той каза, че първоначалната реакция на Украйна на предложението за създаване на двустранни...
01.08 | 17:59
-
Българските държавни железници издадоха остра позиция относно зачестилите случаи на силно замърсяване на влаковете от страна на пътниците
Финансови последици за превозвача
01.08 | 17:40
-
По-малко загинали, но повече тежко ранени при катастрофи през 2024 година
Критики към работата на институциите
01.08 | 17:20
-
9 деца от София, дошли на спортен лагер във Варна, са със стомашно-чревно разстройство
Децата са на възраст между 7 и 12 години. Настанени са в семеен хотел в града.
01.08 | 17:00
Най-четени
-
Митко Павлов написа хаплив коментар за Димо Алексиев, Ралица Паскалева му отговори
Ралица Паскалева по-късно изясни в коментар, че не оправдава действията на Алексиев, а...
01.08 | 11:59
-
Започва Богородичният пост - един от четирите многодневни периоди на въздържание в православния календар
Богородичен параклис
01.08 | 09:15
-
Годжи: Слави Трифонов спаси малкия ми син!
Годжи разказва как записването му в музикалното училище в Плевен изцяло преобръща живота му.
01.08 | 12:15
-
Киселова: Опозицията търси начин за консолидация
"Темата а КПК минава от едната крайност в другата, от това да изберем най-читавите хора до...
01.08 | 11:30