Само качествени български козунаци за Великден 28.04 | 13:10
Производството им абсолютно контролирано, смятат експерти
Производството на козунаци в България е абсолютно контролирано – и от Агенцията по безопасност на храните, и от плана за вътрешен контрол на всеки един производител.
Това е мнението на Мариана Кукушева, председател на УС на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
По Великденските празници ще се предлага качествен български козунак, различим по това, че има по-опростена опаковка за разлика от лъскавите картонени опаковки, произведени в европейски държави със срок на годност между 6 и 9 месеца, заяви Кукушева.
Тя отбеляза, че има два вида технологии за производство на козунак. Единият вид технология е монофазната, другата технология е двуфазен метод на замесване.
По думите на Кукушева, има традиционни български козунаци, които са с по-висока цена, защото съдържанието им е изписано наличието на масло, пресни яйца, захар, естествени аромати.
С оглед на това, че суровините, сложени при производството на тези козунаци са по-скъпи, крайната цена на този козунак е по-висока.
"Има и друг вид козунаци. Те са произведени от готови козуначени миксове. Готовите козуначени миксове са произведени под абсолютното наблюдение и контрол и на Агенцията по безопасност на храните, и на европейската такава агенция и съответстват на всички стандарти за безопасност и качество на изделията”, отбеляза Мариана Кукушева.
Ползването на козуначените миксове в производството е практика, която позволява по-голям обем на производство за по-кратко технологично време, посочи тя. "Произвежда се за по-кратко технологично време. С оглед на това и тяхната цена е по-ниска и по-достъпна за потребителя. Българският потребител има богат избор”, каза Кукушева.
"Съветът ми като професионалист е следният: изберете козунака, който има златисто-кафява препечена коричка, който е обилно полят със захар, който има голям обем, но леко тегло”, каза тя.
Кукушева призова българските потребители да изберат произведената в България продукция. "От една страна ще стимулират своята икономика, а от друга страна, трябва да са убедени, че в производството на козунаци в България, не се ползват консерванти, тъй като традиционният срок на годност на българските козунаци е една седмица”, каза още тя.
Водещи
-
Явор Гечев: Има изключителен ентусиазъм у хората за партия на Радев
Настоящият бюджет не притежава ясна посока или стратегическа визия
06.11 | 21:00
-
Хиновски за казуса с Лукойл: Ще има ръст на цените, но няма да се стигне до липса на горива
Има опасност от криза и трябва да бъдат гарантирани Спешна помощ, болници, училища, смята...
06.11 | 20:45
-
Йотова: Бюджетът може да бъде заплаха за българските граждани и за самата еврозона
По думите й в него няма нито една дума за бъдещето на България, за развитие, за икономика, а...
06.11 | 20:30
Най-четени
-
Общественият съвет за Национална детска болница подава оставка
Съветът беше създаден преди две години и половина с цел прозрачност на процеса по изграждането...
06.11 | 11:59
-
Времето у нас буквално "полудява" през следващите дни
През следващите дни облачността ще се задържи, като в петък не се очаква съществена промяна в...
06.11 | 10:45
-
Енергийната комисия отхвърли ветото на президента за Лукойл
Против ветото на държавния глава гласуваха 12 народни представители, 5 го подкрепиха.
06.11 | 12:59
-
Автобус с фенове на ФК „Барселона“ се запали в Белгия
Барселона завърши наравно 3:3 като гост срещу Брюж. "Каталунците" прекъснаха серия от четири...
06.11 | 11:00