Само качествени български козунаци за Великден 28.04 | 13:10
Производството им абсолютно контролирано, смятат експерти

Производството на козунаци в България е абсолютно контролирано – и от Агенцията по безопасност на храните, и от плана за вътрешен контрол на всеки един производител.
Това е мнението на Мариана Кукушева, председател на УС на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
По Великденските празници ще се предлага качествен български козунак, различим по това, че има по-опростена опаковка за разлика от лъскавите картонени опаковки, произведени в европейски държави със срок на годност между 6 и 9 месеца, заяви Кукушева.
Тя отбеляза, че има два вида технологии за производство на козунак. Единият вид технология е монофазната, другата технология е двуфазен метод на замесване.
По думите на Кукушева, има традиционни български козунаци, които са с по-висока цена, защото съдържанието им е изписано наличието на масло, пресни яйца, захар, естествени аромати.
С оглед на това, че суровините, сложени при производството на тези козунаци са по-скъпи, крайната цена на този козунак е по-висока.
"Има и друг вид козунаци. Те са произведени от готови козуначени миксове. Готовите козуначени миксове са произведени под абсолютното наблюдение и контрол и на Агенцията по безопасност на храните, и на европейската такава агенция и съответстват на всички стандарти за безопасност и качество на изделията”, отбеляза Мариана Кукушева.
Ползването на козуначените миксове в производството е практика, която позволява по-голям обем на производство за по-кратко технологично време, посочи тя. "Произвежда се за по-кратко технологично време. С оглед на това и тяхната цена е по-ниска и по-достъпна за потребителя. Българският потребител има богат избор”, каза Кукушева.
"Съветът ми като професионалист е следният: изберете козунака, който има златисто-кафява препечена коричка, който е обилно полят със захар, който има голям обем, но леко тегло”, каза тя.
Кукушева призова българските потребители да изберат произведената в България продукция. "От една страна ще стимулират своята икономика, а от друга страна, трябва да са убедени, че в производството на козунаци в България, не се ползват консерванти, тъй като традиционният срок на годност на българските козунаци е една седмица”, каза още тя.
Водещи
-
Ето как се определя нашата карма
Обикновено или будят някакво особено страхопочитание, или звучат толкова абстрактно и...
28.04 | 17:59
-
Детското отделение в Многопрофилната болница „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч
Той добави, че детското отделение не работи от 18 април и се очаква да заработи на 7 май....
28.04 | 16:59
-
Затварят „Хемус“ за ремонт
Трафикът ще се пренасочва от пътен възел „Ботевград“ по път II-17, по път I-1 Ботевград -...
28.04 | 16:45
Най-четени
-
АПИ: До сряда струва 87 лева, после цената скача
Припомняме, че системата за онлайн продажба дава възможност винетката да бъде купена до 30...
28.04 | 12:15
-
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заминава за конгрес на ЕНП
В конгреса ще участват евродепутати, премиери, еврокомисари и лидери на партии от семейството...
28.04 | 16:15
-
Евелин Банев - Брендо не се яви в съда
Преди това той изчезна малко, след като получи 6 години затвор за пране на пари.
28.04 | 11:45
-
Още един удар върху опасна и порочна практика у нас
Европейската комисия (ЕК) с нови правила за колите - иска затягане на техническите прегледи и...
28.04 | 16:00