Само качествени български козунаци за Великден 28.04 | 13:10
Производството им абсолютно контролирано, смятат експерти

Производството на козунаци в България е абсолютно контролирано – и от Агенцията по безопасност на храните, и от плана за вътрешен контрол на всеки един производител.
Това е мнението на Мариана Кукушева, председател на УС на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
По Великденските празници ще се предлага качествен български козунак, различим по това, че има по-опростена опаковка за разлика от лъскавите картонени опаковки, произведени в европейски държави със срок на годност между 6 и 9 месеца, заяви Кукушева.
Тя отбеляза, че има два вида технологии за производство на козунак. Единият вид технология е монофазната, другата технология е двуфазен метод на замесване.
По думите на Кукушева, има традиционни български козунаци, които са с по-висока цена, защото съдържанието им е изписано наличието на масло, пресни яйца, захар, естествени аромати.
С оглед на това, че суровините, сложени при производството на тези козунаци са по-скъпи, крайната цена на този козунак е по-висока.
"Има и друг вид козунаци. Те са произведени от готови козуначени миксове. Готовите козуначени миксове са произведени под абсолютното наблюдение и контрол и на Агенцията по безопасност на храните, и на европейската такава агенция и съответстват на всички стандарти за безопасност и качество на изделията”, отбеляза Мариана Кукушева.
Ползването на козуначените миксове в производството е практика, която позволява по-голям обем на производство за по-кратко технологично време, посочи тя. "Произвежда се за по-кратко технологично време. С оглед на това и тяхната цена е по-ниска и по-достъпна за потребителя. Българският потребител има богат избор”, каза Кукушева.
"Съветът ми като професионалист е следният: изберете козунака, който има златисто-кафява препечена коричка, който е обилно полят със захар, който има голям обем, но леко тегло”, каза тя.
Кукушева призова българските потребители да изберат произведената в България продукция. "От една страна ще стимулират своята икономика, а от друга страна, трябва да са убедени, че в производството на козунаци в България, не се ползват консерванти, тъй като традиционният срок на годност на българските козунаци е една седмица”, каза още тя.
Водещи
-
В Скопие се карат за "куфарчета с пари от България"
Бившият лидер на опозиционния СДСМ и бивш премиер Зоран Заев отрече твърденията на настоящия...
07.10 | 18:20
-
Калин Стоянов: Абсурдно, но факт!
Депутатът от "ДПС - Ново начало" и бивш вътрешен министър с коментап на наводненията
07.10 | 18:00
-
Евростат: 92,8% от българите работят между 20 и 44 часа на седмица, често на две места
Данните показват забележими разлики между страните от ЕС за тези, които са работили повече от...
07.10 | 17:45
Най-четени
-
Лекар посочи, че COVID е в разгара си в България, разкри симптомите, по които да го различим от грипа
При малките деца COVID може да протече с някои по-нетипични и размити симптоми.
07.10 | 11:44
-
Кофите за боклук в "Люлин“ и "Красно село“ преливат
На сайта на СО има карта с разположението на големи сиви контейнери
07.10 | 11:30
-
Кметът на Несебър посочи виновниците за потопа в "Елените"
Нерегламентирани сметища – бомба със закъснител
07.10 | 12:15
-
Смяната на валутата от 1 януари 2026 г. няма да промени ценообразуването при горивата
Няма абсолютно никаква причина за повишение на цената.
07.10 | 12:00