Само качествени български козунаци за Великден 28.04 | 13:10

Производството им абсолютно контролирано, смятат експерти

От Гергана Златкова

Производството на козунаци в България е абсолютно контролирано – и от Агенцията по безопасност на храните, и от плана за вътрешен контрол на всеки един производител.

Това е мнението на Мариана Кукушева, председател на УС на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

По Великденските празници ще се предлага качествен български козунак, различим по това, че има по-опростена опаковка за разлика от лъскавите картонени опаковки, произведени в европейски държави със срок на годност между 6 и 9 месеца, заяви Кукушева.

Тя отбеляза, че има два вида технологии за производство на козунак. Единият вид технология е монофазната, другата технология е двуфазен метод на замесване.

По думите на Кукушева, има традиционни български козунаци, които са с по-висока цена, защото съдържанието им е изписано наличието на масло, пресни яйца, захар, естествени аромати.

С оглед на това, че суровините, сложени при производството на тези козунаци са по-скъпи, крайната цена на този козунак е по-висока.

"Има и друг вид козунаци. Те са произведени от готови козуначени миксове. Готовите козуначени миксове са произведени под абсолютното наблюдение и контрол и на Агенцията по безопасност на храните, и на европейската такава агенция и съответстват на всички стандарти за безопасност и качество на изделията”, отбеляза Мариана Кукушева.

Ползването на козуначените миксове в производството е практика, която позволява по-голям обем на производство за по-кратко технологично време, посочи тя. "Произвежда се за по-кратко технологично време. С оглед на това и тяхната цена е по-ниска и по-достъпна за потребителя. Българският потребител има богат избор”, каза Кукушева.

"Съветът ми като професионалист е следният: изберете козунака, който има златисто-кафява препечена коричка, който е обилно полят със захар, който има голям обем, но леко тегло”, каза тя. 

Кукушева призова българските потребители да изберат произведената в България продукция. "От една страна ще стимулират своята икономика, а от друга страна, трябва да са убедени, че в производството на козунаци в България, не се ползват консерванти, тъй като традиционният срок на годност на българските козунаци е една седмица”, каза още тя. 

Водещи

Най-четени