Светлозар Лазаров: Има смъртен случай, има допуснати грешки 22.03 | 12:39

Нужна е интегрирана система за противодействие на тероризма, уточни той

От Теодора Кокаланова

"Има смъртен случай, има допуснати грешки. Оттук нататък трябва пълен детайлен анализ на конкретната операция от гледна точка нейното планиране, провеждане и кулминацията с престрелката", заяви в TV7 главният секретар на МВР Светлозар Лазаров относно акцията в Лясковец. 

Според него един служител на спецотряда се изгражда за 4-5 години. "За да стане един служител готов да участва в реални бойни действия, са необходими 4-5 години са за неговото индивидуално развитие", допълни Лазаров. 

Главният секретар подчерта, че е нужна интегрирана система за противодействие на тероризма. "От една страна трябва да сформираме отдел, който да се занимава с проникване, задържане, обезвреждане на терористи и заложници. Това са престъпници и лица, които са се барикадирали, както е в конкретния случай", уточни Лазаров. 

Според него за да се поздравим с успешна операция, без такива трагедии е нужно наличието на отдел, който да влезе в отряда от гледна точка обезвреждане на бомби и взривове, информира агенция "Фокус". 

"Имаме дефицит на кучета, на оборудване. Имаме дефицит на много други неща, които трябва да се закупят, за да имаме една ефективна боеспособна структура. Такава, която да отговаря стандартите на НАТО", категоричен бе Лазаров. 

Водещи

Най-четени