Сградата на Ректората на СУ ще бъде затворена символично 04.04 | 07:25

Протестът е по повод спора за управлението на Ботаническата градина

От Кремена Бедерева

От 10:30 часа сградата на Ректората на Софийски университет "Св. Климент Охридски” ще бъде затворена символично и ще бъде отворена отново символично след приемането на решението на Министерски съвет.

Това е решено на извънредно заседание на Академичния съвет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". В съобщение от институцията се посочва, че решението е взето заради нови обстоятелства по случая с Ботаническата градина в Балчик, която се стопанисва от учебното заведение.

На среща между проф. дин Иван Илчев - ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски” и министрите на културата – Вежди Рашидов и на образованието, младежта и науката – Сергей Игнатов бе постигнато съгласие министърът на културата и министърът на образованието, младежта и науката да предложат на Министерски съвет да гласува отмяна на решението от май миналата година. При приемане на това решение да бъде подписан договор за сътрудничество между институциите.

Академическият съвет реши да затвори вратите на Алма Матер символично до заседанието на Министерски съвет в сряда, когато изпълнителната власт в лицето на премиера е поела ангажимент да реши проблема в полза на Софийски университет "Св. Климент Охридски”.

В случай, че Министерски съвет не вземе решение, което да е съобразено с европейската традиция на уважение към образованието и науката и елитните университети, ще се проведе още едно извънредно заседание на Академическия съвет, на което да се обсъди привеждането в действие на решението за преустановяване на дейността на Университета.

Университетската Ботаническа градина в Балчик и научно изследователската дейност на територията й, са от огромно значение за развитието на науките за земята, които заемат все по-важна роля в съвременното общество, посочват от СУ.

В неделя сутринта пък студенти от Биологическия факултет тръгваха на поход от Ректората и в късния следобед пристигнаха в Университетската ботаническа градина в Балчик.

Софийският университет "Свети Климент Охридски" е готов да съдейства на Министерството на културата не само с методическа помощ в архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик да бъде уреден Музей на подводната археология, както и да се потърси нова визия на музейната експозиция във вила "Тихото гнездо".

Това съобщи ректорът на висшето учебно заведение професор Иван Илчев при посещението си в комплекса в неделя, предаде БТА.

Той коментира по повод спора за управлението на Ботаническата градина, че, ако тези "безсмислени борби" престанат, двете институции трябва да заработят съвместно с дългосрочни планове и инициативи.

Водещи

Най-четени