Сергей Игнатов: Парите ми са от преподаване 24.02 | 18:50

Трайчо Трайков не вземал бонуси през 2010 и 2011 година

От iNews.bg

Средствата, за които БСП съобщи, че просветният министър Сергей Игнатов е получил като бонуси, всъщност са от преподавателската му дейност. Това потвърдиха от пресцентъра на Министерството на образованието, младежта и науката за iNews.

През 2010 година Игнатов е водил лекции по няколко исторически дисциплини в Нов български университет. Законът не забранява преподаването във висше училище за лицата, които заемат публични длъжности и ръководни постове в държавата.

Игнатов е декларирал получените 29 хил. лв. Пред журналисти самият министър обясни, че в министерството не са раздавани бонуси, а е въведен моделът на диференцирано заплащане. Към 60 души от МОМН са получили различни суми по този модел.

От пресцентъра на МИЕТ опровергаха твърденията, че министър Трайчо Трайков е вземал бонуси през 2010 и през 2011 г. "Според Закона за безопасно използване на ядрената енергия, чл. 51, ал.2 и чл. 95, ал.2, министърът на икономиката, енергетиката и туризма е председател на УС на Фонд "Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" и Фонд "Радиоактивни отпадъци".

Съгласно чл.52, ал.1 от ЗБИЯЕ в УС на фонда "Извеждане от екслоатация на ядрени съоръжения" влизат зам.-министри на финансите, на здравеопазването, на икономиката, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, председателят на АЯР, представители на лицензиантите, експлоатиращи ядрени централи и директорът на "Института по ядрени изследвания и ядрена енергия" към БАН. Съгласно чл.95, ал.3, членове на УС на Фонд "Радиоактивни отпадъци" са представители на МИЕТ, МРРБ, МОСВ, МЗ, МФ, АЯР и БАН", припомнят от МИЕТ.

Средствата за управлението на двата фонда, включитеклно административни разходи (в това число за възнаграждения на председателя и членовете на УС) са определени с Наредба за реда за установяване, събиране, разходване и контрол на средствата и за размера на дължимите вноски във фонд ИЕЯС и съответно за Фонд РАО, прети от МС.

Размерът на възнагражденията се определя с Вътрешни правила за дейността на управителните съвети, приети 2003 г. С последната актуализация от 1.01.2009 г. те възлизат на 770 лв. за член на работната група и двойния размер за член на УС (в това число и председателят).

Средствата, получени от министър Трайков, са декларирани пред Сметната палата.

От приемането на закона през 2002 г, министрите на икономиката насам са председатели на УС на двата фонда, носят съответната отговорност и са получавали възнаграждения, съгласно закона и цитираните подзаконови нармативни актове.

За периода 27.01.2006 г. до 2.08.2007 г. като министър на икономиката Румен Овчаров е получил възнаграждения от двата фонда в размер на 47 504.18 лв. За периода 1.08.2007 г. до 13.12.2008 г. в качеството си на министър на икономиката Петър Димитров е получил възнаграждения в размер на 52 687.46 лв.

"Народните представители, сред които Корнелия Нинова и Антон Кутев, имат възможност да проведат законодателна инициатива за промяна в Закона за безопасно използване на ядрената енергия", допълват от МИЕТ. 

Водещи

Най-четени