Синдикатите отново напуснаха срещата с правителството 24.11 | 12:41

Целта бе да се обсъдят промените в социалната реформа

От Кремена Бедерева

Представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" - Пламен Димитров и Евгени Душков напуснаха днешната среща с правителството и работодателите, която се председателстваше от министър-председателя Бойко Борисов, информира БТА.

Целта на срещата беше да се възстанови социалният диалог и да се обсъдят промените в социалната реформа.

Ябълката на раздора в днешното заседание беше, че срещата е обявена като Национален съвет за национално сътрудничество, а не среща в тристранен формат между правителство, работодатели и синдикати.

Преди броени дни синдикатите напуснаха НСТС, заради финансовия министър Симеон Дянков, тъй като не приемат неговия начин на работа в съвета. Планираният национален протест за 30 ноември т. г. на този етап няма да бъде отменян, обявиха синдикатите.

Ако това ще се счита за легитимен Тристранен съвет, ние не го считаме за такъв, защото той не може да бъде свикан по този начин. Това каза след срещата при премиера председателят на Националния стачен комитет Евгений Душков от КТ "Подкрепа”, цитиран от агенция "Фокус".

Според Душков - каквито и опити да се направят за обсъждане на пенсионна система и промяна на пенсионната система, синдикатите считат, че по този начин ще се направи опит да се използва законовият механизъм за консултиране на партньорите и да се вкара в парламента.

"Категорично заявяваме няма да участваме в подобно намерение”, заяви Душков.

Това е било подкрепено и от Съюза за стопанска инициатива и било обяснено със съответните правни аргументи, заявиха още синдикалистите.

Очакванията на синдикатите бяха правителството в лицето на премиера да декларира, че няма да внесе намеренията за удължаване на пенсионната възраст от 2012 година, както и предложените наредби, с които ще се отнеме на практика класа не само на държавните служители, но и на всички останали работещи.

Това заяви Евгени Душков преди започването на срещата в МС. По думите на Душков - ако правителството декларира ясни намерения, че ще изпълни тези искания, би имало условия за възстановяване на социалния диалог.

iNews припомня, че от догодина възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена с 1 година вместо с обсъжданите досега 6 месеца. Промяната, която ще стане факт от 1 януари 2012 г., има политическата подкрепа на мнозинството в парламента.

И мъжете, и жените от следващата година да се пенсионират с една година по-късно. След многобройни сценарии за промяна в пенсионната възраст засега управляващите са се концентрирали около този вариант.

До дни промените трябва да бъдат отразени в бюджета на държавното обществено осигуряване. По предварителни разчети вдигането на пенсионната възраст ще доведе до увеличаване на минималната пенсия от 136 на 145 лева. Допълнителните разходи на бюджета ще са около 6 милиона лева на месец.

Промяната с увеличаване на възрастта за пенсиониране с 1 година още от 2012 г. засяга около 15 хиляди души. Според заместник-министър Горанов голяма част от възрастовите групи, които трябва да излязат в пенсия при сега действащите възрасти, отдавна са придобили това право.

Впоследствие стана ясно, че е възможно пенсионната възраст да бъде увеличена с повече от година, за да се намерят пари за увеличение на пенсиите до 200 лева. Това съобщи вицепремиерът Симеон Дянков след приемането на Бюджет 2012 г. на първо четене. Той обясни липсата на реален дебат с това, че опозицията още "лиже рани от изборите".

Само минималните пенсии ще се повишат от 136 на 145 лева от 1 юни, стана ясно още днес. По думите на Владислав Горанов увеличението ще струва на бюджета 6 милиона лева месечно.

 

Водещи

Най-четени