Синдикатите пак на протест срещу пенсионната реформа 21.11 | 09:19

Искат оставка от Симеон Дянков, а не от Тотю Младенов

От Филипа Тодева

Поредната стачка срещу пенсионната реформа организират синдикатите. Този път работническите организации излизат на протест на 30 ноември срещу вдигането на пенсионната възраст и отменянето на класа "прослужено време".

Според Пламен Димитров от КНСБ и Димитър Манолов от КТ "Подкрепа", повечето българи не приемат промените като антикризисна мярка. Димитров смята, че тази реформа има за цел закрепяне на бюджета.

Синдикалните лидери са категорични, че правителството трябва да вземе други решения за попълване на бюджета, сред които събиране на плащанията от некоректни длъжници, които надхвърлят 1 млрд. лв. Това обявиха самите те в ефира на bTV.

Те напомнят на кабинета, че са могли да пристъпят към бърза стачка в БДЖ. Димитър Манолов обясни компромиса с аргумента, че синдикатите не искат да бъдат обвинени в спекулации и на свой ред обвини управителите в БДЖ, че ще са виновни за влошаването на предприятието след протестите в железниците, които започват на 24 ноември.

Във вторник - 22 ноември, КНСБ ще се срещне с представители на местната власт по местата, където ще се закриват жп линии. И вместо оставка от страна на социалния министър Тотю Младенов, те поискаха тази на вицепремиера Симеон Дянков. Според тях, тя по-скоро ще реши проблемите.

Григор Димитров от БСК е на мнение, че кабинетът трябва да подходи към цялостни реформи в пенсионната система. Той също смята, че вдигането на пенсионната възраст няма да реши проблемите в системата.

Димитров посочи като такива, правилата за ранното пенсиониране и инвалидното пенсиониране, от което досега са се възползвали 420 хиляди души.

"Правителството иска само свиване на разходите, а не се говори за откриването на нови работни места и борбата с младежката безработица у нас, която е с два пъти по-голяма от тази в ЕС. Вдигането еднократно на пенсионната възраст не решава проблема в дългосрочен план”, каза Григор Димитров.

iNews припомня, че миналата седмица стана ясно, че ще бъдат закрити над 150 пътнически влака на БДЖ за тази година. Тогава транспортният министър Ивайло Московски обяви, че с чрез съкращенията правителството се надява да спести в 22 млн.лв. Междувременно над 500 работници напуснаха доброволно железниците.

Водещи

Най-четени