Скандал: Търговци цакат със сирене менте 05.12 | 09:50

Пробутват на клиентите продукт с палмово масло, изкарват го краве сирене

От Гергана Златкова

Продукт с палмово масло, пробутван за краве сирене, са заловили преди дни инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), Пловдив, съобщава Marica.bg.

Ментето е хванато след рутинна проверка в централния склад на хранителна верига в село Стряма.

Първоначално е установено разминаване между маркировката на етикета и произхода на продукта.

Това е провокирало и извършване на лабораторен анализ, при който е установено наличие на палмово масло.

От него не се допуска и грам в бялото саламурено сирене, а ако се вложи, продуктът няма право да се нарича сирене. Цялото налично количество от 104 кг е конфискувано и насочено за унищожаване към екарисажа във Варна.

Дори и да е било в срок, крайната мярка е наложена, тъй като се касае за подвеждане на потребителите, коментират специалисти. Пълна мистерия до момента е как фалшивото сирене е попаднало в склада на магазина.

Тандемът производител–доставчик остава неизвестен. На опаковките фигурира производител от Шумен. С името му обаче е злоупотребено, тъй като е използвано за прикритие от фирма фантом, забъркала ментето.

Това са установили експертите от Агенцията по безопасност на храните. По веригата на проследяване е засечено, че доставчикът е от София.

Със случая е ангажирано и столичното звено на ведомството. Скандалът с имитацията има криминален характер, за което ще бъдат сезирани Икономическата полиция и прокуратурата, е следващият ход на контролния орган.

Представители на веригата уточниха, че ментето не е стигнало до търговската мрежа. Предписанието на БАБХ за изгаряне на цялото количество от 104 кг вече е изпълнено.

Млечните продукти, които съдържат палмово масло, трябва да се нареждат на отделни щандове в магазините с надпис "имитиращи продукти".

Това е според Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти. Тя предизвика разнобой между млекопроизводители и млекопреработватели и след съдебно решение в полза на преработвателите влезе в сила тази година.

Според правилата мандрите могат да произвеждат в рамките на едно предприятие сирене и кашкавал или само от мляко, или само от растителни мазнини.

Те обаче могат да преминават от едно производство към друго. За целта предприятието трябва да уведоми Агенцията по храните 24 часа по-рано за намерението си да произвежда имитиращи или истински продукти.

Промените могат да се извършват веднъж на шест месеца.

Водещи

Най-четени