Смолян се вдигна на протест 02.08 | 12:10

Повече от 100 протестиращи затвориха пътя Смолян – Мадан

От iNews.bg

На 1 август вечерта жители от седем смолянски села блокираха за близо два часа международния път Смолян - Мадан в района на свлачището край Тикале. Протестиращите заявиха, че в петък сутринта ще затворят пътя Смолян – Пловдив в Устово, за да бъдат чути.

 

 

Повече от 100 недоволни се включиха в протеста срещу бездействието и нехайството на управляващите, които вече пет месеца не разчистват свлачището край Тикале. Смолинчани и жители на седем села около Търънблокираха движението на разклона за новия обходен път. Жителите на тези селата от месец март са откъснати от областния град и нямат достъп до работа, медицинска помощ и училище. Обходният път, който беше построен през гората, е крайно опасен и през зимата няма да може да бъде използван.

 

Сутринта преди протеста разрушеният път осъмна с надписи на недоволство срещу управляващите - ""Видими резултати ГЕРБ", "Искаме път", "Мързел!", "До кога Мелемов".

 

 

Повече от два часа протестиращите напразно очакваха областния управител Недялко Славов и кмета на общината Николай Мелемов, но никой от управляващите не дойде да изслуша хората. "Скриха се като мишки. С това си поведение за пореден път показват нехайството си към нас. А на предишния протест областният управител обеща, че на 1 август отново ще дойде при нас”, негодуваха протестиращите.

 

 

По време на протеста тръгна ново свлачище на отсрещния склон, където се намира база на местна фирма, занимаваща се с пътно строителство. Падналите камъни и дървета оголиха магистрален водопровод, който свързва близките населени места с питейна вода и при евентуална авария ще остави хиляди без вода. Пътуващи от Монтана, от Варна, от Кърджали и други градове, след като научиха за какво протестират хората, не скриваха съчувствието си към живеещите в района, които ежедневно са принудени да драпат с колите си по стръмния и страшен обходен път.

 

След 2 часа и 20 минути блокада движението бе пуснато. Хората категорично заявиха, че в петък отново излизат на протест.

Водещи

Най-четени