София – уважаващ себе си град с обществени тоалетни 31.05 | 14:12

У нас ще е като по света – „с чисти, поддържани и ухаещи на теменужки клозети...“

От Филипа Тодева

Всеки уважаващ себе си град има система от обществени тоалетни и мисля, че и София трябва да има. Това заяви главният архитект на София Петър Диков, предаде Агенция "Фокус". Диков каза, че вече е възложил стратегия за тоалетни за обществено ползване.

Архитектът увери, че те ще бъдат модерни и ще отговарят на културата на един европейски град. "Убеден съм, че има много по-малко обществени тоалетни, отколкото трябва. Ние през тези 20 години затваряме тоалетни и ги правим какво ли не”, допълни той.

Главният архитект каза, че разбира притеснението на жителите на бул. "Витоша”, защото тук се смята, че това, което се прави по света у нас не може да се случи – "т.е. поддържани, чисти и ухаещи на теменужки тоалетни не са за нашенеца".

"Трябва постепенно да докажем на нашите граждани, че не е така. Същият е проблемът и с подземните паркинги”, коментира той. Според него в кварталите хората не желаят подземни паркинги, защото не могат да си представят, че един подземен паркинг може да се изгради отгоре с тревна площ, с дървета, с детска площадка.

Водещи

Най-четени