Кандидатирането на избори вече не дава имунитет 15.12 | 15:31

Без имунитет остават кандидати, задържани или привлечени като обвиняеми преди регистрацията си

От Елена Коцева

Вече няма да не се ползват с имунитет кандидати в избори, привлечени като обвиняеми преди регистрацията им.

Това е поредната промяна, която депутатите гласуваха на второ четене в Изборния кодекс. Вече трети ден народните представители ударно обсъждат и гласуват промените в изборното законодателство.

Регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми от датата на регистрацията им, освен в случаите на заварено тежко престъпление, решиха народните представители.

Това право отпада при заличаване на регистрацията. Разпоредбата за имунитет не се прилага, когато регистрираните кандидати са задържани или привлечени като обвиняеми преди датата на регистрацията им за участие в избори.

Депутатите решиха кандидатите в избори, които заемат държавна служба, да прекъсват изпълнението й след регистрацията си и да ползват по избор неплатен служебен или платен годишен отпуск за периода от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.

Депутатите приеха още и че не по-малко от 2000 избиратели от една община с население над 100 000 жители могат да регистрират независим кандидат за кмет.

Когато общината е с население до 100 000 жители, право да регистрират независим кандидат-кмет имат не по-малко от 1000 избиратели в общината, а за регистрацията на независим общински съветник - 500 избиратели в общината. Минимум 500 избиратели могат да посочат свой кандидат за кмет на община с до 50 000 жители, а най-малко 250 - за общински съветник.

Поне 400 избиратели са необходими, за да регистрират независим кмет на община с население до 20 000 жители. Независим кандидат за кмет на кметство се регистрира с подкрепата на една пета от избирателите в него.        

Водещи

Най-четени