Стажовете на бъдещите учители да се заплащат? 04.09 | 18:25

Готвят национална програма за ангажиране на младите учители в системата на образованието

От Ивелина Георгиева

Стажовете на студентите от педагогическите специалности да станат платени, с цел мотивирането им да започнат работа като преподаватели. Това е решение от днешното заседание на Управителния съвет на Съюза на работодателите в системата на образованието, заяви председателят Самуил Шейнин.

Програмата цели да подпомогне заплащането на студентите от педагогическите специалности при провеждането на техните стажове, както и наемането им след това на работа.

Едно от конкретните предложения е първоначално като стажанти да взимат определен процент от началната учителска заплата, а след като бъдат наети за длъжността - половината от заплатата им да се осигурява от държавата, а другата половина от делегираните бюджети на училищата, обясни Шейнин.

За целта от Съюза на работодателите в образованието ще поискат 5 милиона лева от държавата. Тези пари трябва да бъдат осигурени от Националната програма към Министерството на труда и социалната политика (МТСП), насочена към ангажиране и заетост на младите хора. Програмата е на стойност 426 милиона лева, уточни Шейнин.

Предложенията целят да мотивират директорите на училища да наемат млади хора още от студентската скамейка, а младите да започнат работа като преподаватели, поясни Христо Манчев, член на УС на Съюза на работодателите в образователната система.

Наемането на млади хора е задължително, защото застрашително нараства средната възраст на учителите в страната и тя вече е около 50 години.

Под 1% е броят на учителите, които са на възраст до 25 години, а около 2,5 -3% е броя на учителите до 22 год. Над 30% е броя на учителите, които са над 55 години.

Преподаването се превърна в една застаряваща професия, затова от Съюза на работодателите очакват държавата да помисли за младите хора. Липсата на млади кадри в образованието е сериозен проблем, обобщи Самуил Шейнин.

Предложенията на работодателите ще бъдат представени първо пред Министерството на образованието, младежта и науката и след това на обществеността.

От Съюза на работодателите се надяват до края на месеца предложенията да бъдат внесени и обсъдени.

Водещи

Най-четени