Станишев не очаква край на наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка 14.07 | 12:19

Броени дни остават до официалното публикуване на доклада

От Деляна Петкова

На 18 юли Европейската комисия ще публикува поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Този механизъм беше въведен за България и Румъния при влизането им в Европейския съюз.

Тогава, през 2007 година, останалите страни прецениха, че двете най-нови членки изоставят в областите съдебна система, борба с корупцията и организираната престъпност. По тази причина и беше въведен този механизъм, по силата на който два пъти в годината се публикуват доклади как се справят държавите с реформи в тази област. 

Механизмът трябва да действа в продължение на пет години. Така че тази година очакваме анализ на петте години на наблюдение. Нещо повече - при представянето на междинния доклад през пролетта стана ясно, че сега от ЕК ще обявят слага ли се край на този механизъм.

Своят песимизъм по отношение на съдържанието в доклада изрази лидерът на БСП Сергей Станишев пред БНР. По негови думи докладът ще бъде обективен, с достатъчно сериозни и тежки критики. Червеният лидер не очаква и отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка. 

"Самият факт, че вероятно този механизъм ще продължи, говори за провал на управляващите в тази област", коментира още той и допълни, че България категорично трябва да стане част от Шенген, след като всички оценяват, че сме изпълнили всички условия.

"Не може да се поставят от Германия или Холандия допълнителни условия, които всъщност създават нови критерии, които се оценяват с друг механизъм", подчерта той и допълни, че "няма основание, не е справедливо, не е европейско, не е и демократично да се поставят допълнителни условия". 

Водещи

Най-четени