Стартира Агенцията по безопасност на храните 21.01 | 08:08

28 регионални клона в цялата страна започват работа

От Елена Коцева

От днес започва работа Агенцията за безопасност на храните. Тя ще има 28 регионални клона в цялата страна.

Новата агенция ще обедини четири служби. Към нея ще преминат Ветеринарномедицинска, службата за растителна защита, за зърното и фуражите и част от РИОКОЗ, която отговаря за безопасността на храните.

Предвижда се съставът на новата агенция заедно с нейните регионални структури да е с около 400 души по-малък от съставите на досегашни служби. По този начин ще се намалят дублиращите звена в тях.

Агенцията по безопасност на храните ще контролира всички храни. Изключение са бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.

В правомощията на БАБХ е да оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи. В рамките на БАБХ ще работи Център за оценка на риска, приеха още депутатите.

Първоначално се предвиждаше БАБХ да заработи още в началото на тази година. Гласуването на текстовете започна в края на 2010 г.

Въпросът за служба, която да контролира качеството на храните, които се продават на българския пазар, стана особено актуален когато с повдигна въпросът за връщането на Българските държавни стандарти.

Водещи

Най-четени