Стрелецът от Лясковец не бил излизал от вкъщи от 2011 г. 14.03 | 14:18

Операцията е проведена спрямо всички законови изисквания, категоричен бе Цв. Йовчев

От Ивелина Георгиева

От 2011 г. стрелецът от Лясковец не е излизал от вкъщи. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след като бе изслушан от депутатите. Вицепремиерът коментира трагедията от тази сутрин, при която психично болният Петко Савов се бе барикадирал в къщата си, застреля и уби полицай.

Той увери, че би предприел съответните действия, ако се окаже, че е допринесъл за трагичната развръзка на операцията, но към момента не вижда такива. Министърът призова за търпение до окончателното приключване на операцията, когато ще бъде направен внимателен анализ и ще се установи за какво става въпрос.

Йовчев бе категоричен, че операцията е проведена спрямо всички законови изисквания и при планирането и провеждането са спазени всички процедури. Тактически операцията е проведена съгласно изискванията и съгласно утвърдените практики на специализирания отряд за борба с тероризма.

От януари 2014 г. е разпоредена проверка от самия министър на всички разрешителни за носене на оръжие, на това дали лицата отговарят на изискванията и дали са извършени необходимите проверки. "Така че в ход е изпълнението на тази заповед и в момента", подчерта Цветлин Йовчев.

По думите му, ако се установи, че има действия или бездействия, в резултат, на които се е стигнало до този развой на операцията, ще искат оставки в МВР.

Вътрешният министър съобщи, че психолог е присъствал по време на двата инструктажа и по време на решението за това как да бъде проведена операцията и именно на основата на неговите заключенията са взети съответните решения.

"Замазването и замитането на случая под килима доведе до това, че имахме конкретна и пряка опасност за децата от училище. Може би, ако преди това бяха взети адекватни мерки, нямаше да се стигне да се действа в условията на неотложност", коментира той.

Планирането и провеждането на операцията е съгласувано с окръжния прокурор и са взети предвид всички обстоятелства, увери още той. Йовчев обеща МВР да предприеме всичко необходимо и по отношение на грижата за семейството на загиналия полицай.

Водещи

Най-четени