Стрелецът от Лясковец убил полицая с изстрел в главата 14.03 | 13:45

Единият от ранените полицаи е с откъсната ръка от стрелбата

От iNews.bg

Обстановката в Лясковец се нормализира, след ареста на Петко Петков. Това каза за агенция "Фокус” Ивелина Гецова, кмет на град Лясковец. "Тя не е била по-неспокойна, защото районът беше отцепен, гражданите бяха евакуирани, изведени от мястото на събитието. Мъжът, който се беше барикадирал, е откаран в болницата, защото е бил ранен при ареста. Органите на полицията се оттеглят”, допълни тя.

Гецова посочи, че Петков е настанен в болницата във Велико Търново. Той е с няколко огнестрелни рани в областта на корема. Той е бил докаран в 11.30 в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, съобщи директорът на болницата д-р Стефан Филев.

Петков е бил конвоиран от полицейски патрули. Бил е в шоково състояние, но е бил контактен. Не е коментирал нищо, свързано със случая. В момента е в операционна зала и е подложен на хирургическа интервенция.

Състоянието на тримата простреляни полицаи към този момент е стабилно. Единият от тях е прострелян в ръката. А полицаят, който бе застрелян от Петко, е барета от София, роден 1971 г., съобщава пък в. "24 часа".
Акцията е била координирана, след като дълго време са имали информация, че мъжът е имал незаконни оръжия. Полицаят е застрелян в главата, а единият от другите бил с буквално откъсната ръка от стрелба от автоматично оръжие.

За майката на Петков, Гецова обясни: "Доколкото знам, тя е била изведена от жилището, където са се били барикадирали. В сградата на общината са се събрали екипът и кризисният щаб, очакваме органите на реда и прокуратурата да приключат с работата си, за да можем да задействаме съвместна процедура по отношение на хората, които бяха заложници в кооперацията.

Имам информация, че са осигурени психолози за работа с тях, както и по отношение на неговата майка. Работата по инцидента не е свършила, независимо от това, че я прекратиха като полицейска акция със задържането на този мъж. Сега остава работата на институциите”.

Във връзка с това, че днес беше обявен неучебен ден за училището в Лясковец, Гецова посочи: "С моя заповед, обявихме деня за неучебен, съгласувахме го и с регионалния инспекторат по образование. Ако в понеделник нямаме категорична сигурност за провеждането на нормален, учебен ден, може да се помисли за още един неприсъствен”, каза тя.

По думите й учениците от училището нямат нужда от консултации с психолози, защото почти нищо не са разбрали за инцидента, освен от информацията с медиите.

"Рано сутринта разпуснахме учебния процес и предотвратихме идването на децата към района на училището. Заповедта ми беше издадена още в 6 сутринта”.

"С действията на служителите на МВР, беше подсигурена сигурността на жителите на град Лясковец”, каза още Ивелина Гецова.

 

Водещи

Най-четени