Съдът реши за запора на Павлов и Донев, но не каза какво 15.06 | 16:15

Изисква се изненада за страната, против която е поискана мярката, оправда се СГС

От Диана Цветкова

Софийският градски съд се произнесе по искането на прокуратурата за запор на дялове на Любомир Павлов и Огнян Донев в "Медийна група България холдинг", съобщиха от съда.

От там обаче изрично не посочват какво е решено по време на закритото заседание.

"С оглед характера на производството, който изисква изненада за страната, против която е поискана обезпечителната мярка съдът не може да предоставя информация относно определението", се посочва в съобщение на СГС.

Не е ясно дали съдът е уважил изцяло или частично исканията на прокуратурата, или ги е отхвърлил. Само се посочва, че определението подлежи на протест пред Софийския апелативен съд в седемдневен срок.

Преди ден прокуратурата поиска да бъдат запорирани 83 дяла в "Медийна група България холдинг", собственик на двамата обвинени в пране на пари съдружници. Отделно обвинението настоява и за запор на още 47 дяла на Любомир Павлов в "БГ Принтмедия".

iNews припомня, че на 12 юни срещу двамата издатели на вестниците "Труд" и "24 часа" бяха повдигнати обвинения за пране на пари, а срещу Павлов – и за документни престъпления. Наложени са им гаранции в размер на по 50 000 лева.

До обвиненията се стигна, след сигнал на бившите им съдружници, с които в момента се съдят за прехвърлянето на контролния дял в "Медийна група България холдинг".

Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц твърдят, че чрез покупката на вестниците Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Войната между доскорошните партньори вече се пренесе от полето на съда и в интернет. Първо вестник "Преса", издаван от бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, публикува запис на разговор на Любомир Павлов с неизвестно лице, от който става ясно, че Павлов търгува с влияние, за да бъдат спрени делата за прехвърлянето на контролните дялове в холдинга.

Ден след това пък в канала за видеосподеляне YouTube пък изтече аудио запис на разговор между Павлов и Христо Грозев, в който Павлов склонява събеседника си да оттегли обвиненията си, заплашва, че може да публикува други компромати срещу него и иска да назове финансовите си претенции, за да се разберат.

Прокуратурата проверява и двата записа.

Водещи

Най-четени