Учителите в Люксембург са най-добре платени - България пак на опашката 05.10 | 11:26

Според доклад на ЕК българските и румънските преподаватели получават най-малко

От iNews.bg

В почти всички европейски страни брутните основни заплати на учителите, които прохождат в професията, са по-ниски от националния брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението - и заплащането им не се увеличава с времето, освен в няколко от държавите-членки. Учителите в България и Румъния пък са най-ниско платени в Европейския съюз.

Това са основните констатации на доклад, публикуван от Европейската комисия (ЕК), който сравнява заплатите в публичния сектор на учители и училищни директори в 27 държави-членки, включително и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Турция. Данните са за учебната 2009/10 г. и обхващат предучилищен до горен курс на средното образование.

Най-добре платените в Европейския съюз се оказват учителите в Люксембург, Дания и Австрия. Най-ниско платени са в България и Румъния. Докладът, съставен от комисията Eurydice Network, е публикуван по повод Световния ден на учителите (5 октомври).

В доклада се отбелязва още, че в ЕС работят шест милиона учители. Почти във всички страни от Съюза ръстът на началната заплата за нови учители е под равнището на увеличаването на националния БВП на глава от населението, показват данните.

Изследването е установило, че в рамките на трудовия си стаж учителите в Европа не могат да разчитат, че заплатите им преди пенсия ще достигне двойния размер на получаваното възнаграждение при първоначалното им назначаване на работа.

Единствено в Германия, Испания и Португалия учителите получават начална заплата, която нараства по-бързо от националния БВП. Само в Кипър, Румъния и Португалия е възможно учителската заплата да достигне двоен размер преди пенсионирането на преподавателите спрямо възнаграждението, с което те са били първоначално назначени. До достигането на максимална заплата учителите в Европа трябва да работят поне 20 години.

Действително заплати на учителите, включително добавки, са близо до върха на ниво на заплащане в много страни. Това се дължи на застаряването на населението учител и квотите, които учителите могат да получават. В Дания (61 804 евро), Гърция (22 817 евро), Финландия (44 775 евро) и Англия (35 580 евро), учителите вземат заплата е средно по-високи от горната скала на заплащането на тези квоти.

З
аплатите в цяла Европа се различават значително. На първо ниво, минималните заплати, изчислени по покупателната способност на населението, варират от 5 448 евро в Румъния и Литва до 53 337 евро в Люксембург, като средно в Европа заплатите са 21 537 евро. Става въпрос за размера на годишната заплата. 

Докладът отбелязва, че България е една от малкото страни в ЕС, където възнаграждението на преподавателите е нараснало в резултат на предприетите реформи.

Най-четени