Фалстарт на делото за платеното паркиране в София 05.10 | 12:39

Следващото заседание на Административния съд ще е чак на 7 декември, защото нямало свободна зала

От Ивелина Георгиева

Административният съд в София не даде ход на делото срещу новите правила за паркирането в София.

Причината е, че една от жалбоподателите – Милена Миткова, която се е присъединила към иска, не е била уведомена за днешното заседание. Освен това съдът прецени, че трябва да бъдат събрани допълнителни доказателства.

Следващото заседание, когато ще бъде направен повторен опит за старт на делото, ще бъде на 7 декември.

Мотивът за насрочването на толкова далечна дата е, че преди това няма свободна зала, в която да се гледа процесът. Ищците обаче заподозряха в този ход целенасочено бавене на делото.

Всички започват да си насочват мислите към нарочно протакане, защото това дело тръгва с фалстарт. Мислех, че ще бъде отложено, но мотивът, че някой не е призован е несериозен, коментира Анджелика Цокова, която представлява сдружение "Видовден".

Сдружението, заедно с гражданското движение ДНЕС и Маргарита Бояджиева са вносители на иска срещу Столичния общински съвет. Днес съдът конституира още шестима души като жалбоподатели по делото.

Междувременно няколко стотин души се събраха пред Административния съд на, както го определиха, мълчаливо присъствие в защита на исканията на гражданските сдружения.

Те бяха с черни ленти през очите, с които засвидетелстваха увереността си в справедливото решение по делото.

Сред присъстващите се откроиха Силвия Кацарова и Йордан Караджов. По-късно групата се отправи към сградата на Столичната община на мълчаливо шествие "Поход на справедливостта".

Делото срещу новата наредба за платеното паркиране в София бе заведено на 4 юни. Основните аргументи на вносителите са, че новите правила противоречат на множество нормативни актове, включително и на Конституцията на България, Закона за местните данъци и такси, Закона за движение по пътищата и др.

Водещи