Цацаров: Най-добре е да се оттеглят промените в ГПК за правомощията на прокуратурата 06.04 | 17:35

Възможно е такива промени да отворят врата към нещо, което е създадено с благородни намерения, но след това ще се превърне в изключителна опасност, заяви обвинител № 1

От iNews.bg

Ако бъдат направени промени в Гражданския процесуален кодекс, които дават правомощия на прокуратурата да се намесва в сделки, те ще бъдат безкрайно опасни. Възможно е такива промени да отворят врата към нещо, което е създадено с благородни намерения, но след това ще се превърне в изключителна опасност. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание тази вечер преди участие в среща, организирана от АБВ относно съдебната реформа.

Главният прокурор Сотир Цацаров отново се обяви против намеренията на ГЕРБ да се въведат извънредни правомощия на държавното обвинение.

Припомняме, че управляващите гласуваха поправка в ГПК, която дава право на прокурора да бъде страна по дела за разваляне на частни сделки, които са във вреда на държавния или на общински интерес. В петък (03.04) стана ясно, че оттеглената скандална поправка в НПК, която предвижда прокурорът да може да спира частни търговски сделки за 48 часа,се планира да бъде вмъкната в ГПК  преди второто четене на пректозакона в пленарната зала.

По силата на тези промени прокурорите ще получат възможност и да започват граждански производства.

"Правомощията на главния прокурор са в рамките на наказателния процес. Хайде да не създаваме една свръхструктура, която не знаем след 2-3 години какви резултати ще продуцира", призова Сотир Цацаров.

Той обяви, че инициативата му за среща с премиера по-рано днес е била обща, а от нея е останал с впечатление, че е налице "изключително съвпадение на мненията" между него и Бойко Борисов. Най-доброто решение е този законопроект за изменение на Гражданския процесуален кодекс да последват съдбата на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, а именно да бъде оттеглен, заяви Сотир Цацаров.

Главният прокурор обяви, че това му становище касае по същия начин възможността той да спира сделки за 48 часа. "Пита се кога, при какви условия, под какъв контрол", каза Цацаров и обясни, че такава хипотеза има в момента в закона за мерките за изпиране на пари и в закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Там обаче сделки могат да спират министърът на МВР и председателят на ДАНС, а актът им подлежи на контрол пред Върховния административен съд, каза Цацаров.

По отношение защитата на държавния интерес в ГПК такива правомощия има министърът на финансите, подчерта Цацаров и попита какво ще постигнем, ако се прехвърлят тези правомощия на прокуратурата. Законопроектът трябва или да се оттегли, или да се върви към редакции, които касаят именно повече правомощия за финансовия министър, коментира Цацаров, цитиран от БГНЕС.

За срещата си в Министерски съвет по-рано днес Цацаров каза още, че неговата позиция е споделена освен от премиера, но и от работодателските организации. Те виждат в такива правомощия заплаха за бизнеса, която Цацаров призна, че също вижда. Главният прокурор коментира още, че изменения за една сделка не могат да се правят. "Ако си представим, че тези изменения се случат, те ще спомогнат ли за развалянето, унищожаването на тази конкретна сделка? Огромната част от тези сделки не са се случили на територията на страната или вече са се случили", каза той.

По отношение на отделните предложения за законодателни промени Цацаров каза, че не може да се твърди, че някой е "възприел предложенията на прокуратурата". Тези предложения са факт още от ноември и фигурират в последния мониторингов доклад като препоръка, каза Цацаров и добави, че всеки който смята, че някой законопроект "обслужва интересите на прокуратурата" или не е чел доклада, или удобно забравя за неговото съществуване.

По отношение на промените в Закона за съдебната власт Цацаров каза, че ще има поне три законопроекта за промени - на АБВ, на ГЕРБ и на Министерски съвет. Според Цацаров това е оптимален вариант, защото никой не може да има претенцията, че неговият законопроект е единствено възможен, най-истински и най-реформаторски. Трите законопроекта ще дадат възможност да се подберат и комбинират възможно най-добрите идеи - това е конкуренция в най-добрия смисъл, подчерта Цацаров. 

По-рано днес Цацаров се срещна в премиера Бойко Борисов и двамата постигнаха съгласие, че гласуваните промени в ГПК създават опасен прецедент в развитието на нормалния граждански оборот.

"Конкретният повод - "сделка за 1 евро" не може да обоснове измененията", смята главният прокурор. Според него правилната посока е даването на повече правомощия на министъра на финансите при осъществяването на защитата на интересите на държавата, включително и в гражданския процес.

Такава беше и идеята на РБ, лансирана в петък (03.04), която след срещата си с главния прокурор е възприел и премиерът. Сотир Цацаров смята за неприемливо и намерението, което засега е замразено, на депутати от ГЕРБ, заради казуса КТБ, да му бъде дадено право да разваля частни сделки за 48 часа.

Авторът на тази идея, наречена от реформатори и юристи, извънредно законодателство, е Бойко Борисов, който обясни, че тя се е родила по време на среща с представители на прокуратурата и службите, съобщи БНР.

Правосъдният министър беше един от най-големите критици на нови правомощия на прокуратурата: 

Трябва да се придвижим, колкото се може по-далече от прокуратурата, която е безконтролна, която има свръх правомощия да се меси в гражданския оборот, в отношения, в които няма какво да прави държавното обвинение в нея, заяви Христо Иванов.

Задочният отговор на обвинител номер едно е, че съмненията дали прокуратурата има нужния капацитет и интегритет да упражнява такива права принизяват ефекта от подобен закон до нивото на обикновения политически популизъм. Въпреки това той намира, че даването на нови правомощия в гражданското съдопроизводство може да създаде условия за намеса на държавни органи в частно-правни отношения.

Водещи

Най-четени