Цветанов: Отнасям се с уважение към тези, които протестират 22.06 | 14:36

Спазени са всички изисквания по отношение на задържаните на протеста на "Орлов мост"

От Кремена Бедерева

Когато говорим за протести, да се съобразяваме с допустимото по закон. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, в отговор на въпрос от Ваньо Шарков и Димо Гяуров от Синята коалиция относно наличие на тежковъоръжени сили на реда по време на протеста на "Орлов мост" на 13 юни 2012 г., поведението им и отношението на протестиращите младежи, предаде Агенция "Фокус”.

Използваните полицейски сили за обезпечаване на мероприятията по протестите на Орлов мост са били със стандартно облекло. Не са използвани тежковъоръжени сили, категоричен е Цветанов.

"Полицейските служители - и те имат семейства и близки и разумът винаги надделява в такива ситуации. Отнасям се с уважение към тези, които протестират, защото това е демократично”, каза министърът и припомни, че и полицейски служител тежко пострада и имаше полицейски служители, спрямо които беше оказана агресия от невъоръжените мирно протестиращи граждани.

"Полицаите са въоръжени, гражданите – не. Нека да защитим честта на полицейските служители”, призова Цветанов и подчерта, че протестиращите минаха по всички пътни артерии, по които пожелаха, но съпровождани от служителите на реда.

Ваньо Шарков припомни думите на премиера, че всеки полицай трябва да си поеме отговорността, ако е посегнал на човек. Според Шарков, при по-добра организация, можело да не се стигне до блокиране, а "изтласкването”, което министърът спомена в отговора си, е изнасяне.

Цветан Цветанов представи от трибуната и събитията около протеста в хронологичен ред.

"На 13 юни СДВР е получила информация за подготвяне на протест от граждани в интернет във връзка със Закона за горите. Тъй като протестът е организиран спонтанно – липсват лидери, каза министърът. Това води до липса на съгласувателно писмо от Столична община и предприемане на мерки за опазване на обществения ред.

Лицата не са се обозначили като участници в протест. Полицията е направила опит да се свърже с организатор, но не е бил установен. Протестиращите са блокирали участък. Образуван е кордон от служителите на МВР за пропускане на пешеходци. Изтласкани са протестиращите и частично е възстановено движението на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви”. Полицейски кордони са изпратени за сигурност.

Въпреки предупрежденията към нарушителите, те са отговорили с неподчинение и са легнали на пътното платно. Търсили са конфликт с полицията. Служителите на реда не са предприели силови действия. Гражданите многократно са предупреждавани, че пречат. След отказ да напуснат пътното платно, част от тях са задържани. Спазени са всички изисквания по отношение на задържаните”.

"Кой е отговорен за липсата на сериозна организация по време на протеста, какви действия бяха предприети за недопускане на инциденти, пътнотранспортни произшествия и блокиране на бул. "Цар Освободител”, попита Ваньо Шарков и подчерта, че предния ден преди протеста бяха въведени промени в Закона за МВР във връзка с това. 

А от БСП и Коалиция за България пък обявиха, че подкрепят протестите на защитниците на българската гора, сред които са не само еколози и природозащитници, а и много други граждани, водени от остро чувство за справедливост.

Това се казва в декларация на парламентарната група, прочетена на днешното парламентарно заседание преди парламентарния контрол, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Ние сме "за" развитие на важните за икономиката и страната ни зимен туризъм и спортове. Убедени сме, че е необходимо национална програма за развитието на този сектор. Нужни са гаранции за защита и баланс на интересите на общините, на малкия и средния бизнес. Когато държавата предоставя ресурси, тя трябва да може да гарантира обществения интерес, като средствата, които се получават, бъдат насочени за модернизацията на инфраструктурата на тези обекти и за лесоустройствени практики", се казва в декларацията.

И докато депутатите спореха в парламента и търсеха обяснения от вицепремиера Цветанов, се организира друг протест - Околовръстният път на изхода от Самоков за София ще бъде блокиран за един час тази вечер заради протестна акция на инициативна група от Самоков, озаглавена "Не на екорекета".

Това се посочва в съобщение, разпространено до медиите. Протестната акция ще се проведе от 17:30 до 18:30 часа.

"Ще изразим протест срещу наложеното вето върху Закона за горите, който съдържаше най-солидната бариера срещу бетонизирането на планината. Разрешава се изграждане само на ски писти и съоръжения без смяна на предназначението и запазване на територията като публично-държавна собственост, на която не е разрешено да се строи нищо друго", се казва в съобщението.  

Водещи

Най-четени