Около 3000 души на пореден протест срещу Закона за горите* 20.06 | 20:57

Сред протестиращите преобладават основно младите хора между 20 и 30 години

От Андриян Георгиев

Около 3 000 души се събраха пред НДК за пореден път, за да протестират срещу скандалните промени в Закона за горите. И както подчертаха от импровизираната трибуна на бул. "Витоша", който е кръстен на планината Витоша, природозащитниците ще поздравят планината и гората, която искат да запазят.

Със свирки, тромби, ски и щеки, сноуборди, вдигнати на ръце, природозащитниците преминаха по бул. "Витоша", след това пред сградата на Президентството скандираха "Мафия" и стигнаха до крайната си точка - пл. "Народно събрание". Тук вече протестиращите бяха доста над 3000 души. 

Шествието премина изключително културно, нямаше сблъсъци с полицията, която в сравнение с предните пъти беше доста по-малобройна. Демонстрантите не хвърляха фасовете от изпушените цигари по улицата, а съвсем културно си ги държаха, докато не видят кошче за боклук, за да ги изхвърлят.

Сред протестиращите преобладаваха основно младите хора между 20 и 30 години. Има майки с деца, колоездачи и много домашни любимци.  

Основните скандирания и днес са: "Искаме природа - не искаме бетон", "Витоша" и др. Чува се и мощно "Долу bTV!" и "Бойко е лъжец!". 

Има и импровизирани плакати. Единият от тях гласи: "Министър Рашидов, този плакат си го напечатах сам на принтера, защото пиша грозно". Друг плакат с печатни букви на най-обикновен картон гласи: "Аз съм зеленият октопод". Трети плакат напомня за честваната тази седмица 250-годишнина от написването на "История славянобългарска" и имитирайки Паисиевата творба, казва: "О, неразумний и гороломний!". Друг плакат изброява типовете социално-екологическо дебелоочие: "Цеко-миневщина, Деси-таневщина, Миро-найденовщина, Нона-караджовщина, Емо-ротмансовщина".

И още един плакат, гласящ: "Проумейте, телевизии, ние не сме еколози, а сме български граждани".   

Тома Белев от "Зелени Балкани" обяви пред протестиращите на пл. "Народно събрание", че най-накрая днес на дълга среща от сдружението "Природата за хората и регионите", (които са "за" промените в Закона за горите), са представили своите предложения в писмен вид, а представителите на земеделското министерство са им приели предложенията. Утре (21 юни) в 14 часа Комисията по земеделие към Народното събрание трябва да гледа ветото на президента върху Закона за горите.

Тома Белев изрази надежда комисията да подкрепи ветото на президента, което, както каза той на протестиращите, "го извоювахте вие".

За първи път обаче сред исканията на защитниците на промените на Закона за горите е присъствал текст с искане да може частни инвеститори да строят в публична държавна собственост, което всъщност са защитените територии. Тома Белев каза, че това е недопустимо и призова всички присъстващи да вземат активно отношение по тези текстове, тъй като сега е моментът да се изрази активна гражданска позиция и те да бъдат спрени.

Текстовете на закона, както и предложенията на организациите ще бъдат публикувани както на страницата на протеста във Facebook, така и на сайта на Народното събрание. Поне така е обещано на днешната среща.

Андрей Ралев от Сдружение за дива природа "Балкани" пък каза: "Не може управляващите да събират контрапротест. Това, което решихме, е, че не може трима души, които са поканени в Министерството на земеделието и храните, да представляват всички нас.” Според него дискусията трябва да е много по-широка и може да стане чрез интернет. 

___________________________________

*Информацията е актуализирана към 20:55 часа.  

Водещи

Най-четени