Цената на парното няма да скочи след природния газ 02.04 | 15:29

Няма основание да се повишават цените сега, според председателя на ДКЕВР

От Елена Коцева

Повишаването на цените на газа няма да повлияе на топлофикациите през следващите три месеца, защото те произвеждат много по-малко енергия през топлото полугодие.

Няма основание да се повишават и цените към крайните потребители. В това увери Ангел Семержиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), цитиран от Дарик радио.

Семерджиев се обяви против административното налагане на плащането на сметките за парно на 12 равни месечни вноски. Той одобри това, че "Топлофикация - София" се е отказала от налагането на този механизъм, за да постигне по-голяма събираемост.

Председателят на Държавна комисия по енергийно и водно регулиране защити идеята да може да се изключва парното в сгради, в които по-голямата част от хората не са плащали сметки, но подчерта, че това трябва много внимателно да се обмисли.

Според него по отношение на пазара на горива най-естествено е да се намеси Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Семерджиев посочи, че според него има нужда от регулация на сектора: "Това го осъзнахме всички след последния скок в цените на горивата, главно обоснован от скока на петрола".
Семерджиев посочи, че всички си задават въпроса доколко и как е обоснован този скок.

"Знам как работи този сектор. Има места, където може да се провери начинът, по който се формират цените, откъдето да се направи изводът дали вследствие на създалата се ситуация не се увеличават маржовете или печалбите на всички участници по веригата", каза още председателят на ДКЕВР.

Водещи

Най-четени