Нов договор с "Газпром" може да има около средата на годината 19.01 | 17:11

Шефът на "Булгаргаз" обясни как се формират исканията за промяна на цената на природния газ, внасяни в ДКЕВР

От Елица Елефтерова

Нов договор с "Газпром" може да има около средата на тази година. Това стана ясно от изявление на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. На въпрос кога може да очакваме резултат от новите споразумения с "Газпром", той обясни, че това може да стане, когато се намери пресечна точка между двете страни.

Гогов участва в представянето на проект за енергийна стратегия на страната, изготвена от експерти от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

"Ако подаваната цена за газ от "Газпром" продължи да нараства, ще нараства и цената на входа на Булгаргаз, освен ако двете страни не се споразумеят за нещо различно", допълни още той.

Шефът на "Булгаргаз" обясни и как точно се формират исканията за промяна на цената на газа. Цената на газа е в пряка корелация с цената на петрола. Във формулите за изчислението на цената на газа се включват котировките на петролните пазари 90 дни преди внасянето на заявлението в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕВР).

Как и по какъв начин това ще се отрази върху крайната потребителска цена зависи и от количествата на продаден газ – кои количества по кой договор ще бъдат закупени, както и колко ще бъде местният добив на суровина.

В момента добивът е под очакваното поради техническа авария. Работи само един сондаж и не се подават около 70% от количествата, които са договорени. Това ще се отрази върху крайния резултат за тримесечието, което от "Булгаргаз" ще подадат в ДКЕВР, и ще рефлектира като взет или невзет приход.

Водещи

Най-четени