Цените на храните тази седмица остават стабилни 20.05 | 13:05

Брашното е поскъпнало с 4% в София

От Елена Коцева

Поскъпване е регистрирано в отделни области на страната, съобщават от Министерство на земеделието и храните, от където направиха редовния си седмичен анализ на цените на 6-те основни хранителни стоки.

Средните цени на брашното, захарта, агнешкото месо, пилешкото месо, яйцата и олиото се запазват тази седмица стабилни.

Цените обаче силно варират в отделните населени места, понякога с ножица, достигаща 1 - 5 лева за единица от съответния продукт.

Захар

Стабилна остава и цената на захарта в периода 11 – 18 май. Няма и големи разлики в цените по области – захарта се предлага в ценовия диапазон 2,01 – 2,29 лв/кг. В 11 области обече е нараснала цената на захарта на едро, но това почти не се е отразило на цените в големите търговски вериги и другите търговски обекти. Ценовия диапазон за килограм захар варира от 2,17 до 2,47 лева на дребно. Все пак, по-евтина е загарта в големите вериги.

Брашно

Средната цена на брашното тип "500" за страната остава стабилна. Колебанията по области са незначителни, отчитат от МЗХ. Само в София е отчетено по-сериозно поскъпване на брашното – в рамките на 4,4%. Разликата в цените на дребно по населени места не е сериозна и достига 20-на стотинки.

 

Олио

2,71 лв/л е средната цена на литър олио за страната. Изменение не се наблюдава. Маржът в цените на едро по населени места е малък, като е ясно изразена тенденцията на понижение. Цените на дребно обаче в масовия случай не се променят.

 

Яйца

Във Велико Търново и Разград се продават най-евтините яйца размер "М". Най-скъпи са яйцата във Варна – цената на едно там е 0,21 лева. Маржът в цените на дребно в различните области на страната достига над 10 стотинки. В повечето населени места пък цените на яйцата, предлагани в големите търговски обекти, са по-високи, отколкото цените на яйцата, търгувани в по-малките магазини.

Пилешко месо

Цената на замразеното пилешко през отчетения период е по-ниска спрямо предходния, посочват от МЗХ. Поевтиняването е с от 0,2 до 1,6 на сто. Най-евтино е замразеното пилешко в Плевен – средно 3,22 лв/кг, а най-скъпо – в Разград – средно 4,50 лв/кг.

Промяна в цената на замразеното пилешко в големите търговски вериги почти няма, сочат данните. Цените в другите търговски обекти остават стабилни.

Цените на прясно охладеното пилешко месо също се запазват – и в големите вериги, и в другите търговски обекти.

Агнешко месо

Цените на агнешкото месо след Гергьовден остават без промяна. На едро агнешкото се предлага в широк ценови диапазон – от 8,80 до над 13 лв/кг кланично тегло. Цената на предлаганото в големите магазини цяло агне се запазва почти без никакво изменение спрямо предходния наблюдаван период. По-достъпни са обаче цените в по-малките търговски обекти.

Без изменение остават и цените на едро и дребно на агнешкия бут, с тенденция той да е по-евтин в големите магазини. Същата тенденция е отчетена и при плешките.


Водещи

Най-четени