Чобанов: Да не се противопоставят пенсионери срещу болници 31.10 | 15:10

Въпреки че намериха пари за болниците, лекарите са недоволни

От Елица Елефтерова

Страховете, че за месец декември болниците ще останат без пари дори за заплати, не стоят на дневен ред. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Петър Чобанов

"Ще се гарантира за ноември и за декември един процент - около 30 млн. лв., който да покрие належащите им разходи. Не е добре да противопоставяме плащанията за болниците и тези за коледни добавки на пенсионерите”, коментира Чобанов.

Той обясни, че самият начин на планиране и изразходване на бюджета на НЗОК създава проблеми. "Той е бил разчетен за 10 месеца с ясното съзнание, че няма да стигне или просто е бил похарчен за тези 10 месеца", изтъкна Чобанов.

"Надявам се, че лекарите няма да излязат на протест, тъй като в тази ситуация не е лесно, имаше и срещи при премиера с БЛС, и аз мисля да инициирам среща с тях, за да търсим решения и възможности не само за тази, но и за следващата година.

Вероятно ще се наложи да правим и нормативни промени за повишаване на ефективността на изразходваните средства, тъй като не можем постоянно да сме в ситуация да влизат повече пари в Здравната каса, а парите винаги да не стигат". Така коментира тежката ситуация министърът на финансите.

"Да, вървим в тази посока - да осигурим на всяка цена коледни добавки на пенсионерите", заяви Петър Чобанов. Въпросът за коледните добавки, обаче, е по-добре да бъде зададен на социалния министър Хасан Адемов. Той има около 7 варианта, както обяви, които са за диференцирани добавки – за най-ниските пенсии, съобразени с линията на бедност и др", заяви Чобанов.

Въпреки обещанията на финансовия министър днес на обяд стотици лекари от болница "Пирогов" излязоха на протест пред входа на лечебното заведение. На 1 ноември предупредителни демонстрации ще проведат лекарите от най-големите национални болници. Причината са недостига на пари до края на годината. Протестът е еднодневен, съобщава БНР.

Ако до 8-и ноември не бъде осигурена цялата сума за изработеното до ноември, Лекарският съюз ще организира ефективни протести. В същото време пациентските организации призоваха институциите да бъде спасено достойнството на българския лекар, като му се даде възможност да работи спокойно.

Съберете смелост да намерите изход от ситуацията, която принуждава лекарите да не мислят за лечението на пациентите, а дали и как да протестират срещу държавата, пише в апела. Пациентските организации настояват за пълно заплащане на изработеното от лечебните заведения за всеки месец в законовите срокове.