Шефът на БДЖ хвърли оставка 22.08 | 10:53

Йордан Недев подаде оставка по лични причини

От Диана Цветкова

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев е подал оставка. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, като уточни, че Недев напуска по лични причини.

Все още не е ясно кой ще го наследи на поста, но временно той ще бъде заместен от финансовия директор на дружеството.

Оставката на Йордан Недев, който е директор на БДЖ от малко повече от година, идва на фона на сериозни сътресения железниците, които от години са на загуба и имат огромни задължения.

През юли държавната субсидия на дружеството от близо 13 млн. лв. бе спряна на 100%, след като стана ясно, че БДЖ не е изплащало свой заем към Световната банка.

В началото на август пък Йордан Недев заяви, че дружеството вече не получава подкрепа от държавата. По думите му спирането на средствата е в нарушение на Закона за бюджета и ако плащанията не бъдат възобновени, пътническите превози могат да бъдат спрени.

Дни по-късно субсидията бе преведена, след като финансовото министерство искания получи план за оздравяване на БДЖ. Тогава транспортният министър Ивайло Московски заяви, че няма да има съкращения на персонал, нито спиране на влакове.

Той увери, че е постигнато споразумение да се намалят разходите на и да се увеличат приходите на железниците, като това щяло да стане с намаляване на гратисчиите.

Към края на юли пък бе спряна процедурата по приватизацията на "Товарни превози" заради липса на интерес от страна на инвеститори – в конкурса се яви само един кандидат.

От БДЖ тогава обявиха, че ще бъде насрочена нова процедура, този път по-кратка и със занижени критерии за инвеститорите, така че да бъдат привлечени желаещи.

Водещи

Най-четени