Как да "оздравее" БДЖ? 02.08 | 11:19

Нужен е стратегически план за действие, смята експерт

От Ралица Стоянова

"Диагнозата на БДЖ е сериозна. Има много неща, които трябва да се решат. Нужен е на първо време стратегически план за действие, който да фиксира в кратки, средносрочни и дългосрочни диапазони какво трябва да се прави", обясни председателят Научно-техническият съюз по транспорта Красимира Мартинова пред БНР.                                            

По думите на Мартинова има редица субективни и обективни причини, заради които железопътният транспорт в България е в това състояние. Тя добави, че БДЖ трябва да се ориентира към това какво биха искали да получат клиентите на железопътния транспорт.

"Решението на проблемите в железниците е създаването на по-активни връзки между потребители и ръководство и потребители и железница", каза регионалният координатор на европейската пътническа асоциация Варужан Апелян. Той посочи, че българските пътници нямат асоциации и сдружение, чрез които да контролират железниците.

Oт Aсоциацията "Приятели на железопътния транспорт" са подготвили документ от 17 точки с предложения за подобряване на качеството на ж.п. транспорта.

Припомняме, че държавната субсидия за БДЖ е спряна на 100% от началото на юли. Причината е стар необслужван заем от Световната банка.  

Водещи

Най-четени