Ще се пуши ли пак в заведенията - тази седмица става ясно 10.12 | 10:44

НС гледа промени в закона. Здравният министър категорично заяви, че няма да ги подкрепи

От Ралица Стоянова

Тази седмица в Народното събрание ще бъде разгледано евентуално смекчаване на тоталната забрана за пушене на закрито.

Категорично няма да подкрепя промените в Закона за тютюнопушенето, които депутатите от Здравната комисия ще разгледат в четвъртък". Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред БНТ. Тя се позова на мнението на експерти, че цигарите предизвикват редица сериозни заболявания и допълни, че няма да отстъпи от позицията си.

"С внесените за обсъждане в парламента промени в Закона за здравето се прави се опит да се възстанови старият режим на възможности за пушене в закрити обществени помещения", каза от своя страна председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова, цитирана от агенция "Фокус". 

Тя припомни, че съгласно старите разпоредби, които се предлага да бъдат върнати, се предвижда в заведенията да има зали за непушачи и зали за пушачи с определени изисквания към тях, а малките заведения да имат право да избират дали да са за пушачи или непушачи.

Предстои предложените промени да бъдат обсъдени на първо четене първо в здравната комисия, след това и в пленарна зала. Според Дариткова дебатите ще бъдат основно около въпроса "за” или "против” тютюнопушенето и припомни, че в рамките на този парламент този дебат ще се състои за трети път.

Премиерът Бойко Борисов също смекчи позицията си относно пушенето в заведенията. "В ресторантите не трябва да се пуши поне до 20 ч. След 22 ч всеки работещ или семеен човек се прибира”, каза премиерът. Частните партита също били вратичка за заобикаляне на забраната. 

Водещи

Най-четени