Веселин Методиев: Да изслушваме БАН за дейността ѝ е тоталитарно 05.07 | 14:41

"Синята коалиция" ще предложи промени в Закона за Българската академия на науките, с които ще отпадне задължението на учените да се отчитат на депутатите

От Филипа Тодева

Парламентът да изслушва доклад за дейността на БАН е тоталитарен, посткомунистически стереотип. "Да се отчитате тук, пред кого от нас ще се отчитате? Кой от нас има смелостта да каже – "браво, другари, работете все така?".

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът Веселин Методиев, член на парламентарната комисия по образование и наука и бивш просветен министър от кабинета на Иван Костов, предаде Агенция "Фокус". Днес в Народното събрание бе представен и приет с пълно мнозинство годишният отчет за дейността на БАН. Според Методиев обаче е абсурдно учените годишно да си докладват дейността пред депутатите, защото компетентността им е друга.

"Нашият дебат е свързан с бюджета на БАН и законите за БАН, не е свързан с отчета на ръководството на БАН. Нека този опит да ни даде основание да мислим на правилния път ли бяхме, когато взехме решение да изслушваме отчет от ръководството на БАН”, добави Методиев.

Георги Пирински каза, че това не е отчет, а годишен доклад за дейността. "В този доклад са представени най-важните дейности на звената. Дейността на БАН е свързана с всички основни дейности и теми, които са от компетентността и отговорността на Народното събрание. Поставих въпроса ние какво трябва да направим, за да подкрепим дейността на БАН”, каза още Пирински.

От "Синята коалиция" ще внесат промяна в закона, за да се премахнат годишните отчети на учените. Според съпредседателя й Иван Костов да се изслушва доклада за дейността на Българската академия на науките е неуважение към науката, в което няма здрав разум.

По думите на Костов Народното събрание не е компетентен орган да приеме такъв отчет. "Убеден съм в това и от обстоятелството, че в специализираната комисия докладът е приет с пълно единодушие от политически орган, това не е политически документ. Нищо не е политическо в това, с което тези хора се занимават и слава на Бога”, добави Иван Костов. Според него е разумно БАН да стои на дистанция от властта и да стои встрани от нея.

На днешното изслушване стана ясно, че средната заплата в БАН през 2011 г. е била 559 лева. В края на миналата година заетите в БАН са били 6 314 души - с 322 по-малко от 2010 г. Парите от собствени приходи и трансфери на академията са 40 млн. лв.

Водещи

Най-четени